Návštěvníci žasnou nad spojením uměleckého talentu a řemeslné zručnosti. Mohou posedět na dřevěných zvířatech nebo z rozhledny nakouknout do výběhu daňčí farmy, mezi čuníky nebo do voliéry s živými výry. V parném létě si mohou dopřát vánoční atmosféru mezi betlémy i chládek u vodopádu.

Pobeskydský aviatický klub na letišti v Bahně ve Frýdku-Místku uspořádal největší modelářskou akci na Moravě. Frýdek-Místek, 31. července 2021.
U Frýdku-Místku lítaly obří modely. Šlo o největší letošní show na Moravě

Na děti tu čeká svět pohádek z horské říše pod ochranou dobrého vládce Jeseníků Praděda. Ideální tip na výlet pro celou rodinu. Dokonce tu mají i kolotoč společný pro děti i pro důchodce! Školáci po prázdninách ve slohovce nemusí přemýšlet, zda je v Jiříkově svezl dětský nebo dědský kolotoč. Obojí je správně.

Čas tu odměřuje vodopád

Galerii v Jiříkově můžete navštěvovat celý život. Řezbář Jiří Halouzka je chorobně pracovitý a navíc má po ruce tým pomocníků, takže pokaždé vás překvapí nějaká novinka. Ne nadarmo Galerie u Halouzků nese podtitul otec & synové. Galerie bývá otevřená 356 dní v roce. Díky rozlehlým zastřešeným prostorám dokáže návštěvníky potěšit ať už jsou venku sněhové závěje nebo průtrž mračen.

Festival Landscape, červenec 2021: Variace na morový sloup před krnovskou poliklinikou.
Co znamená morový sloup před krnovskou poliklinikou

Jen pandemická opatření galerii přece jen na čas odstavila. O to víc novinek se tu letos nastřádalo. Nový ateliér se zimní zahradou je místem, kde se děti zabaví u originálních dřevěných hraček. Dospělí si tu mohou třeba vychutnat kávu. Další novinkou je obří čapí hnízdo, protože sochy v nadživotní velikosti vždy byly vášní Jiřího Halouzky. Čas v Pradědově galerii neodměřuje orloj, ale vodopád s mlýnským kolem. Spouští se vždy 11, 13 a 15 hodin.

Zakázka pro Babišovo Čapí hnízdo

Výletníci si musí na Pradědovu galerii u Halouzků vyčlenit dost času, pokud ji chtějí vidět celou. Osmihektarový areál má spoustu zákoutí, která lákají ke hrám, pohybu nebo k odpočinku.

„Vytvořil jsem jednosměrnou obchůzku, kde se lidé navzájem nepotkají,“ zve do svého království Jiří Halouzka, který kromě vlastní galerie stíhá také řezbářské workshopy a různé zakázky.

Například Andrej Babiš si u něj objednal obřího čápa pro farmu Čapí hnízdo. „Viděl mou sochu Praděda ve Vrbně pod Pradědem na akci Lesní slavnost Lapků z Drakova, ale už znal mou tvorbu. A jestli bych dokázal udělat čtyřmetrového čápa,“ vzpomínal Halouzka na první setkání s Babišem.

Lovec českých i světových rekordů

Celoživotní dílo Jiřího Halouzky bylo oceněno zapsáním do Oxfordské encyklopedie významných osobností. Také je držitelem čtyř světových a 25 českých rekordů, které byly zapsány do Guinessovy knihy rekordů.

Festival Štěrkovna Open Music 2021 se mimořádně uskutečnil v hornickém muzeu Landek Park, 31. července 2021 v Ostravě. Jiří Krhut (na snímku) & Štěpán Kozub.
OBRAZEM: Třídenní maraton Štěrkovna Open Music nabídl přehlídku hudebních hvězd

Galerii dominuje největší socha vládce Jeseníků děda Praděda, která je vysoká přes 10 metrů. Halouzkův betlém obsahuje přes 250 ručně vyřezávaných figur v životní velikosti a nadále se rozrůstá. Betlém byl vystaven u příležitosti světového kongresu betlémářů v Hradci Králové, kde byl oceněn titulem „Největší betlém na světě“.

V roce 2008 bylo v Jiříkově otevřeno Muzeum betlémů od dalších tvůrců.

Obraz ze zbořené rozhledny na Pradědu

Další unikát v Pradědově galerii, kterého si Jiří Halouzka obzvlášť považuje, je obří dřevěný obraz Pradědovy říše. Stejný výjev původně byl ve staré kamenné rozhledně na vrcholku Pradědu. Rozhledna byla bohužel zničena i s obrazem, ale Halouzka vytvořil pečlivě vyřezávanou kopii podle vzácné pohlednice.

Po domluvě je možná prohlídka galerie i s výkladem k jednotlivým sochám a předvedení řezbářské práce. V každém sektoru je ale umístěna také mluvící socha, která umí podat výklad nejen v češtině, ale také angličtině, němčině, polštině, francouzštině, ruštině a japonštině.

Koně z Velké pardubické

Našinci i cizinci se například dozví, že na sochy koní se podařilo zajistit obří lípy z areálu Velké pardubické. Jen pár kroků od galerie se nachází kostel sv. Michaela Archanděla ze 14. století. Také kostel se stal součástí galerie a nabízí například unikátní velké létající anděly přímo nad oltářem nebo dvoumetrový šestiramenný lustr z jednoho kusu dřeva.

Jiří Halouzka se už rozhlíží, komu své řezbářské zkušenosti předat. Počátkem července se v Jiříkově odehrálo řezbářském sympozium, které vyhledává nastupující mladá generace řezbářů z celé republiky,Na závěr tip Deníku: Pro celodenní výlet je optimální spojit návštěvu Jiříkova s návštěvou hradu Sovince v sousední vesnici. Cesta z Jiříkova na Sovinec vede přes Křížov s další úžasnou galerií v bývalé kapli.