Obyvatelé činžáku a pracovníci okolních firem žádaly v listopadu úřady o sjednání nápravy, s prvními sněhovými vločkami se tak na dvorku objevil kontejner a dělníci začali vyhazovat pozůstatky po bezdomovci, který tu k velké nelibosti okolí vegetoval poslední týdny.

Bezdomovec Ondra a jeho proslulé kolečko.
Bezdomovec Ondra z centra Ostravy: strážníci zasahovali, úřad má svázané ruce

„V pondělí 22. 11. konec, okamžitě začněte vyklízet!“ stálo na úředně vyhlížející obálce, kterou s iniciálami J. Ž. (snad od majitele zabraného pozemku) dostal šestatřicetiletý bezdomovec Ondra na svůj bivak na kolečkách. S první částí výzvy souhlasil a zmizel, druhou víceméně ignoroval.

„Fakt se tady už nepohybuje,“ poznamenali s určitou úlevou místní vedle ve škodováckém autosalonu a servisu. Bezdomovec po přesídlení ze sousední garáže u činžovního domu totiž lokalitě příliš reklamu nedělal. Nepořádek, ten naopak ano, kvůli čemuž ho navštěvovali opakovaně strážníci.

Ilustrační foto.
Pozor v prodejnách obuvi! Zloději na Ostravsku mají před Vánoci novou fintu

„Chci pryč, pomozte mi, odtáhněte mě,“ žádal Ondra před několika dny. Tehdy právě montoval obytné nástavbě na přívěsném vozíku za automobil upadlé přídavné kolečko. Hodlal všechno dopravit po silnici – nehledě na očividnou nezpůsobilost k provozu – prý kamsi do garáže v Přívoze.

V průběhu předposledního listopadového týdne část této boudy na kolečkách zmizela, včetně střechy. Její obyvatel nicméně zanechal na cizím soukromém pozemku slušný svinčík, který museli v pátek uklidit jiní. Pořádek po Ondrovi ostatně dělali už dříve, po jeho vystěhování z garáže.