„Narodili se u nás tři kluci. První po deváté hodině ráno. Druhý v době oběda a třetí po deváté hodině večerní,“ prozradil zkušený lékař Lumír Studený.

Krnovská porodnice má dobrou pověst v celé republice i na Slovensku, takže sem jezdí rodičky z velké spádové oblasti. Ročně se v Krnově narodí na 850 dětí. Své děti v krnovské porodnici přivedla na svět například Miss Europe Monika Žídková, či hvězda show Tvoje tvář má známý hlas Eva Burešová.

NEJKRÁSNĚJŠÍ DÁREK

Není divu, že se o Štědrém dni v Krnově setkaly nastávající maminky z Opavy, z Vrbna pod Pradědem i z Krnova. Štědrý večer na porodním sále prožila úřednice Klára. „Přenášela jsem a v neděli nám řekli, že se malému moc na svět nechce. Na Štědrý den mi ale praskla voda a už jsme byli v porodnici,“ prozradila sympatická prvorodička Klára z Krnova. Ta se na porod těšila a chodila i do předporodních kurzů pořádaných nemocnicí.

Spontánní porod sice probíhal bez komplikací, ale bez svého životního partnera Jirky by ho jen tak nezvládla. „Musím se přiznat, že mi dopoledne nebylo úplně dobře, ale potom jsem byl u všeho a jsem moc rád. Bylo úžasné vidět, jak se malý Šimon narodil a hned jej položili Klárce na prsa. Oba vypadali spokojeně. Moc děkuji všem v porodnici za lidský přístup. Prožili jsme nejkrásnější Štědrý večer v životě,“ dodal Jirka, který zůstal v nemocnici až do půlnoci. Poté jel domů, kde ho čekali příbuzní s řízkem, salátem a přípitkem.

Jmenuji se ŠIMON BAČOVSKÝ, narodil jsem se mamince Klárce a tatínkovi Jirkovi v porodnici krnovské nemocnice přímo o Štědrém večeru.
Děti narozené v krnovské nemocnici

SPECIFIKA KRNOVSKÉ PORODNICE

Od roku 2002 je krnovská porodnice držitelem certifikátu ,,Baby friendly hospital“ porodnice přátelská k dětem. Co to znamená?

„Jedná se o podporu kojení a rooming-in, který poskytuje nepřetržitý kontakt novorozence s maminkou, vyvíjí se mezi nimi citový vztah a mamince umožňuje reagovat na potřeby miminka. Tento trend si držíme dodnes a přispělo k tomu i vybudování pěti rodinných pokojů,“ zdůraznila vrchní sestra Lenka Petřeková.

Pro rodičky jsou dnes k dispozici dva porodní sály, kdy na jednom mohou v případě zájmu rodit do vany a na druhém do porodního bazénku. Oba sály jsou vybaveny relaxačními pomůckami, sprchovacím koutem, porodními stoličkami a speciálním zařízením Combitrac k porodu vsedě. Na oddělení je nepřetržitě tým zkušených lékařů a porodních asistentek.

Ilustrační foto.
Podhorská nemocnice bodovala v anketě