Student Jakub z Ostravy oslaví koncem srpna sedmnáctiny. Plán na letošní prázdniny měl jasný. Nějaký čas trávit na dovolené, minimálně měsíc chtěl ale brigádničit a vydělat si nějakou korunu.

„Zkoušel jsem brigádu sehnat už loni, ale to bylo takové nahodilé hledání. Chodil jsem po ostravských nákupních centrech a ptal se v menších prodejnách, jestli by pro mě neměli brigádu. Zkoušel jsem to i jinde. Všude neúspěšně. Někde řekli rovnou, že místo nemají, jinde mi slíbili, že se ozvou. Neozval se nikdo,“ popisuje svou zkušenost Jakub.

VOLNÁ MÍSTA NEJSOU

Letos začal hledat volné místo s předstihem, pročítal i nabídky na internetu. „Výsledek byl podobný jako loni. Když zjistili, že ještě nemám 18, tak odpověděli, že volné místo nemají,“ popisuje své hledání práce středoškolák. Zatím jediná, kdo o něj zájem projevil, je firma z Bartovic. „Mám přijít na zaškolení, tak to snad klapne,“ věří mladík z Ostravy.

Jednatel ostravského JOB-centra Radovan Burkovič potvrzuje, že studenti mladší 18 let hledají brigády hodně obtížně. Zákoník práce podle něj totiž historicky až přehnaně ochraňuje mladistvé, prakticky jim brání v práci.

Colours of Ostrava 2018 startuje. Ilustrační foto.
Ostravské hotely jsou vyprodány. Některé už od loňského léta

„Podle zákoníku práce smí pracovat člověk až od 15 let a ukončení základní školní docházky. Brigádníci od 15 do 18 let s ukončenou ZŠ mohou pracovat jen 40 hodin týdně celkem u všech zaměstnavatelů a maximálně osm hodin denně. Současně brigádníci mladší 18 let nesmí pracovat v noci, nesmí pracovat přesčas (nad 8 hodin) a ani v rizikových provozech či v úkolu,“ objasňuje Radovan Burkovič.

Jak pro srovnání uvádí, starší 18 let mohou pracovat všude, kde je k tomu opravňuje jejich kvalifikace a proškolení, až 12 hodin denně, u některých prací i 16 hodin.

Demolice Bazalů, 15. července 2018 v Ostravě.
OBRAZEM: Demolice Bazalů pokračuje. Podívejte se, jak od víkendu pokročila

„Proto je o brigádníky starší 18 let největší zájem, jsou to takzvaní univerzálové,“ doplňuje jednatel JOB-centra.

Podle něj by zaměstnavatelé, zvláště v situaci, kdy v našem kraji počty maturantů klesají, měli vyvíjet snahu a brát brigádníky mladší 18 let.

„Měli by se přizpůsobit této volné pracovní síle, což samozřejmě platí nejen pro zaměstnavatele, ale i stát. Omezení v zákoníku práce už dávno neodpovídají mentálnímu a fyzickému vývoji mladé generace. Je větší, silnější, vzdělanější. Je to frustrující, když středoškolák ve věku 16 nebo 17 let vidí o pouhý rok staršího kolegu, jak si vybírá z bohaté nabídky brigád, zatímco on pouze paběrkuje. Přitom tutéž práci by s přehledem zvládl,“ upozorňuje Radovan Burkovič.

Nová budova Ekonomické fakulty VŠB-TUO by měla vzniknout jako přístavba současné budovy H a pomoci při vzniku univerzitního náměstí v samotném srdci kampusu.
Univerzita zveřejnila podobu nové budovy „ekonomky“