Za měsíc usednou děti a náctiletí opět do školních lavic. Srovnávací výzkum Místo pro život 2018 proto zanalyzoval, kde se v České republice dostává dětem kvalitní péče a vzdělání. Výsledek? Školství je nejlepší v Praze, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

„Hlavní město se ve srovnávacím výzkumu umístilo na prvním místě zcela suverénně,“ říká za organizátory Místa pro život Petr Lutonský. „Zasloužila se o to především atraktivita tamních vysokých škol a nejlepší výsledky studentů u státních maturit.“

Folklór. Ilustrační foto.
Nejspokojenější lidé žijí na Zlínsku, vyplývá z průzkumu Místo pro život 2018

Na druhou stranu jsou pražské děti nejvíc namačkané ve třídách na základních školách. A přestože mají tamní „lidušky“ velmi slušnou kapacitu, pražské děti nemají o umění až takový zájem.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Třídy s málo žáky

Zůstaneme-li u hodnocení základního školství, nejméně dětí je namačkáno ve třídách Zlínského kraje. Velmi dobře si v tomto ohledu vede i Královéhradecký a Liberecký kraj.

Rodič, který uvažuje o hudebním nebo výtvarném vzdělávání potomka v základní umělecké škole, může využít nejširší nabídky, pokud bydlí v Jihomoravském, Středočeském nebo Moravskoslezském kraji.

Orlík. Ilustrační foto.
Volný čas se nejlépe tráví na jihu Čech, vyplývá z průzkumu Místo pro život 2018

Maturanti a ti starší

Regionální rozdíly se ukazují i v případě středních škol, což dokládá úspěšnost studentů u státních maturit. Skvěle si v tomto ohledu vede zmíněná Praha, kterou následuje – možná překvapivě – Vysočina a třetí Jihomoravský kraj. Poměrně jednoznačně naopak zaostávají studenti z Ústecka.

Nejvíc vysokoškoláků pak pochází opět z hlavního města. Jen o něco málo touží po vysokoškolském titulu mladí lidé z Moravskoslezského a Středočeského kraje.

Zeleň v obcích. Ilustrační foto.
Tisíciletí českých měst a vesnic. Kdy jsou poprvé zmíněny v písemných pramenech?

Nejméně naopak chtějí titul obyvatelé Karlovarska. Zejména, když se srovná třeba s Liberečany – jejich kraj je sice jen o čtvrtinu lidnatější, ale má dvojnásobný počet studentů zapsaných na univerzitách. (ai)