Velká nákupní centra i prodejny řetězců tak budou 1. května prodávat většinou v běžném režimu, i když je to svátek. O týden později, 8. května, budou moci otevřít jen prodejny s plochou menší než 200 metrů čtverečních.

V Ostravě je výjimkou OC Laso, které bývá zavřeno o všech svátcích, a jak informuje na svých webových stránkách, platí to pro 1. i 8. květen. Prodejna Billa, která sídlí v tomto centru, bude ale ve středu 1. května otevřena v běžných otevíracích hodinách.

Akce připomněla osvobození Ostravy před 74 lety.
Akce měla zdarma připomenout osvobození Ostravy, pořadatelé však vybírali stovku

Oslovení prodejci menších prodejen a provozovatelé večerek uvádějí, že ve dnech, kdy velcí obchodníci prodávat nesmějí, bývají jejich tržby výrazně vyšší. „Lidé v těch svátcích a v tom, kdy se prodávat může a kdy nesmí, pořád nemají jasno. Příkladem jsou nedávné Velikonoce. Na Velký pátek všichni prodávali, v sobotu přesto lidé nakupovali, jako by hrozil hladomor,“ uvedla prodavačka v jedné z ostravských večerek, která si přála zůstat v anonymitě.

Nonstop má otevřeno prodejna potravin ve Franklinově ulici ve Vítkovicích. „Pokud je svátek, kdy velké obchody neprodávají, tak zákazníků chodí výrazně více. Samozřejmě se snažíme být připraveni a objednáváme více pečiva i dalšího zboží,“ dodala prodavačka zmíněného obchodu.

Oprava dálnice D1, 29. dubna 2019 v Ostravě. Silničáři budou na ostravské dálnici následující tři měsíce. Zvlněnou vozovku vyfrézují a poté položí provizorní asfalt.
Žádná komedie, ale pořádná fraška! V Ostravě začaly provizorní opravy dálnice
Policejní zásah v ulici Karolíny Světlé v Ostravě-Přívoze.
Policejní akci v Ostravě-Přívoze spustily zapomenuté trubky