První měsíc kalendářního roku je na Pustevnách v Beskydech každoročně spjatý s populární a hojně navštěvovanou výstavou ledových soch. Ta má v tomto středisku dlouholetou tradici a letos se zde uskuteční již podvacáté, pod záštitou Pusteven s. r. o. pak počtvrté. Zatímco v minulých ročnících vytvářeli řezbáři sochy z přibližně šesti tun ledu, loni už při práci spotřebovali bezmála 30 tun ledu. A s podobným množstvím budou pracovat i letos.

„Naši řezbáři budou pracovat s pětatřiceti tunami ledu. Tento led bude opracován špičkovými řezbáři z České a Slovenské republiky,“ uvedla mediální manažerka akce Dita Korčák Hrtusová.

Špičkoví řezbáři začali sochy na Pustevnách z přibližně pěti set kostek ledu vytvářet již ve středu 3. ledna a ve své práci budou pokračovat do začátku příštího týdne. Své umění zde předvádí například Marián Maršálek, Ondřej Procházka nebo Adam Bakoš ze Slovenska, účastník Husky Cupu a celosvětové soutěže Ice Master a garant ledové stavby Tatranského dómu na Hrebienku.

Tělo mrtvé rysice Laury.
Beskydskou rysici zastřelil pytlák. Mláďata se nenašla

„Garantem celé akce je umělecký řezbář Jan Paďour, jenž je členem týmu řezbářů, kteří reprezentovali v květnu naši zemi na nejprestižnější akci pro řezbáře Husky Cupu v Německu,“ poznamenala Dita Korčák Hrtusová a dodala, že lidé, kteří budou chtít vidět řezbáře přímo v akci, by měli festival ledových soch navštívit právě o tomto prvním lednovém víkendu. Tvorba soch bude k vidění ve stanu pod novou horní stanicí lanové dráhy, hotové pak v celé své kráse v hlavním stanu na louce před kolibami.

NÁVRAT DO MINULOSTI

Výstava, která se ve svém letošním ročníku věnuje tématu návratu do minulosti v různých podobách, bude veřejnosti přístupná denně v době od 8.30 do 17 hodin a jako již tradičně bude na ni vstup zdarma.

„V prvním stanu se návštěvníci vrátí až do doby ledové. Čekat na ně bude mamut ve skutečné velikosti, šavlozubý tygr či obří medvěd. Sochy budou dosahovat až několika metrů na výšku,“ prozradila mediální manažerka akce s tím, že pro příchozí bude připraven také tematický doprovodný program, o který se postará Rádio Čas.

Zastřešený Libušín. Ilustrační foto.
Práce na obnově vyhořelého Libušína nepřerušila ani zima

„Návštěvníci se mohou těšit na hry a soutěže pro děti i dospělé v režii moderátorů Rádia Čas, každou sobotu a neděli od 10 hodin. Za příznivého počasí nebudou chybět sněhové sochy, malování na sníh či lezecká hora pro děti. Novinkou bude fotostěna, u které si návštěvníci budou moci udělat pohlednici a rovnou ji zaslat z Pusteven domů,“ nastínila připravený program, jenž doprovodí také jarmark s nabídkou lokálních specialit, Dita Korčák Hrtusová.

MEZINÁRODNÍ DEN SNĚHU 

O víkendu 20. a 21. ledna navíc Pustevny přivítají akci World Snow Day, což v překladu z angličtiny znamená mezinárodní den sněhu. V Česku ji pořádá Mezinárodní lyžařská federace FIS s cílem přiblížit dětem pohyb v zimním prostředí a motivovat je k zimním sportům.

Malí návštěvníci Pusteven si tak budou moci v rámci akce vyzkoušet různé druhy zimních sportů, jako například sjezdové lyžování, běžkování ve dvojicích nebo snowtubing.

JAKOU ZVOLIT DOPRAVU? Na Pustevny se mohou návštěvníci dostat pohodlně lanovkou z Ráztoky, části Trojanovic, kde bude také fungovat odstavné parkoviště. Od Prostřední Bečvy bude zároveň posílena kyvadlová autobusová doprava, konkrétně od zastávky U Bártka u odstavného parkoviště.

Ilustrační foto.
Sparta, Sparta, zakřičel mladík v Ostravě. Probral se až v nemocnici