Ohňostroj odjakživa lidstvo fascinoval a bavil. A to převážně o silvestrovské noci, kdy se s příchodem Nového roku odpalují nejčastěji. Vše hezké má ale také své stinné stránky. V mnohých případech, kdy si člověk nedá pozor nebo je prostě a jednoduše neznalý, dochází k úrazům, které končí i tragicky.

„Nemohu opět nevzpomenout na souseda, který byl před několika lety zvědavý na nevybuchlou petardu. Explodovala mu v rukou. Skončil sice v nemocnici „jen“ s několika stehy na rukou, ale zůstal mu jiný trvalý zdravotní následek, nepříjemné pískání v uších,“ zmínil se mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Ten také radí, kde by se měla pyrotechnika odpalovat. „Odpalovat by se měla výhradně venku, ne z balkonů, a výhradně na volných prostranstvích, a to mimo domy, nemocnice, domovy pro seniory, školy, radnice, kostely a také dostatečně daleko od parkujících aut. O kolemjdoucích lidech či jejich čtyřnohých miláčcích ani nemluvě. Nebezpečím mohou být i skladiště odložených věcí na balkonech panelových a jiných domů. Jedna petarda, která doletí na balkon či oknem do pokoje, může způsobit požár bytu i celého domu,“ radí mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Důležité u koupě pyrotechniky je kvalita, nikoliv kvantita. Rozhodně se nevyplatí šetřit koupí nejlevnějšího výrobku. Nejdůležitější je, aby byl výrobek popsán na obalu v českém jazyce a měl příslušné vyznačení třídy nebezpečnosti.

Defibrilátor Ilustrační foto
Horská služba má nový defibrilátor