Musí se proto vybudovat přepouštěcí kanál. Aktuálně už zmizela i velká travnatá pláž, vzniká u ní nový vodní svět pro děti s brouzdalištěm a dalšími prvky. Původní přírodní cesty kolem jezera nahradily zpevněné chodníky.

Hororová stezka odvahy na které se účastníci setkali s hvězdami kultovních hororových filmů proběhla 22. května 2021 v Opavě.
Horor na Sádráku. Podívejte se, jak vypadala noční bojovka nad Stříbrným jezerem

Jak již bylo zmíněno, pokračuje se v pracích na přepouštěcím kanálu, který odvede přebytečnou vodu z jezera do řeky Opavy. Běží i přípravy nové lávky přes Opavu, ta propojí sádrák s Městskými sady, staví se nové chodníky, přístupové cesty a vysazuje se zeleň. 

Budoucí podobu si můžete prohlédnout na vizualizacích výše, současný stav v přiložené fotogalerii níže. Jak proměna pokročila můžete porovnat se snímky z června:

Revitalizace Stříbrného jezera pokračuje. 3. listopadu 2021, Opava.Revitalizace Stříbrného jezera, 3. listopadu 2021, Opava.Zdroj: Deník/Veronika BernardováRevitalizace Stříbrného jezera pokračuje. 3. listopadu 2021, Opava.Revitalizace Stříbrného jezera, 3. listopadu 2021, Opava.Zdroj: Deník/Veronika BernardováRevitalizace Stříbrného jezera pokračuje. 3. listopadu 2021, Opava.Revitalizace Stříbrného jezera, 3. listopadu 2021, Opava.Zdroj: Deník/Veronika Bernardová

LISTOPAD 2021:

ČERVEN 2021:

„Od propojení sadů a Stříbrného jezera si hodně slibujeme. Zlepší se i dostupnost této lokality zejména pro pěší a pro cyklisty, kteří mohou bezpečně využít nového mostu či podchodu pod frekventovanou silnicí,“ uvedl opavský primátor Tomáš Navrátil.

Veřejné WC i převlékací šatna

A kromě mostu se z rozpočtu města zaplatí ještě jedna investice na Stříbrném jezeře, a tou jsou nové veřejné toalety, které tady roky scházely.

Stříbrné jezero v Opavě, červen 2021.
Kanál spojující sádrák s řekou by se mohl začít stavět na podzim

„Ty nejsou součástí revitalizace a vybudujeme je zde na náklady města v příštím roce. Půjde o dobré zázemí také pro otužilce, chybět nebude ani převlékací šatna,“ dodává mluvčí Hlásky Roman Konečný.

Nové WC vyroste na stejném místě, jako se nacházely předchozí toalety poblíž bývalé travnaté pláže. Revitalizace Stříbrného jezera má být hotová do konce příštího roku 2022.