Cesty v Ostravě včetně Rudné byly krátce po 16. hodině neprotažené a špatně sjízdné, auta musely jet krokem.

Hlášeny byly i nehody mezi osobními vozidly a autobusy. Většina karambolů skončila pomačkanými plechy. V některých místech se tvořily kolony.

Například trolejbusy v Ostravě měly problém v kopci na Bazaly.

Trolejbusy v Ostravě měly problémy v kopci na Bazaly.Zdroj: Čtenář Deníku

Husté sněžení zasáhlo také Karvinsko. Všechny vozovky zůstaly po celou dobu sněhové nadílky sjízdné, byť s opatrností. Silničáři je průběžně plužili. Řidiči proto museli přizpůsobit jízdu ujeté vrstvě sněhu.

Přesto došlo k několika nehodám, vesměs jen drobnějším. Jedna vážnější se stala na Orlovské ulici v Havířově, kde se srazil osobní automobil s dodávkou. Z vyšetřování vyplynulo, že 41letý řidič dodávky při vyjíždění z vedlejší ulice nedal přednost VW Passat, který přijížděl po hlavní silnici od Orlové. Dechová zkouška u 54letého řidiče ukázala 0,17 promile alkoholu. 

Nehoda na Orlovské ulici v Havířově. Zdroj: Deník/Libor Běčák

"Moravskoslezští policisté řeší zvýšený počet dopravní nehod a havárií v době, kdy začalo sněžit. Od 12 hodin do 15.40 hodin jsme dnes přijali oznámení o zhruba šesti desítkách dopravních nehod (či haváriích). Srovnáme-li identickou dobu včerejšího dne, tedy 6. února, pak konstatujeme, že jsme včera v tomtéž období přijali oznámení o 12 dopravních nehodách. Na území Ostravy policisté v době, kdy začalo sněžit, registrují navýšení počtu nehod na zhruba trojnásobek," uvedla mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Také hasiči v Moravskoslezském kraji vyjeli ke zvýšenému počtu nehod.

 „Celkem ke 12 dopravním nehodám vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji jen od středečního poledne do 16 hodin, tedy během čtyř hodin sněžení,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava. Ilustrační foto.
Letiště Leoše Janáčka Ostrava stagnuje aneb Temno nad Mošnovem

V Odrách-Klokočůvku na Novojičínsku například ve spolupráci se soukromou firmou vyprošťovali z potoku, kde skončil na střeše, osobní automobil Renault Laguna.

V Ostravě-Zábřehu zase pomocí hasičského vyprošťovacího speciálu MB Actros Bizon vytahovali zpět na silnici zapadlý autobus.

Také v Nošovicích (okres Frýdek-Místek) skončilo v příkopu osobní auto, ve Stonavě na Karvinsku ve sloupu veřejného osvětlení, stejně jako v Opavě-Předměstí.

„Hned pět nehod s výjezdem hasičských jednotek se stalo v okrese Nový Jičín, z toho dvě na dálnici D1. Při první dálniční u Velkých Albrechtic skončil polský kamion na boku, ve druhém případě skončil osobní automobil v dálničních svodidlech u Mankovic. V Klokočůvku se při nehodě zranil řidič renaultu (ročník 1982), hasiči položili do potoka tři sorpční hady. Asistovali i při nakládání havarovaného auta na vozidlo odtahové služby,“ dodal mluvčí Petr Kůdela.

Následky nehod jsou podle jslov mluvčí policie zatím bez těžkých následků na zdraví.

"Při událostech na silnicích vznikala zejména škoda na majetku, případné došlo k lehkým poraněním účastníků silničního provozu," dodala Holčáková.

Mluvčí policie v této souvislosti znovu připomněla obecné zásady pro aktuální situaci na silnicích:"Apelujeme na řidiče, aby přizpůsobili jízdu aktuálním povětrnostním podmínkám a aktuálnímu stavu a situaci na komunikacích. Mějte na paměti, že brzdná dráha na sněhem (či ledem) pokryté silnici je delší. Stejný apel směřujeme k chodcům, aby nevstupovali na komunikace před přijíždějící automobily, byť se nachází na přechodu pro chodce, a měli na paměti již zmíněnou skutečnost obtížnější reakce řidičů na zasněžených silnicích. Na místě je vzájemná ohleduplnost všech účastníků silničního provozu," uvedla Holčáková.

Zahájení přípravy stavební práce. Outletové centrum v Ostravě by mělo být otevřeno na podzim. Snímek z 18. ledna 2018.
Napojení outletového centra z dálnice je možné. Do jednání vstoupil kraj