Ranní mlhy, občasné mrazy, spadané listí, zkracování dne to jsou jen některá úskalí, která na řidiče čekají. Pozor si v těchto dnech musejí dávat i na zvířata. Právě nyní se divoká zvěř na silnicích objevuje častěji než jindy.

Nejvíce zvířecích karambolů je hlášeno v říjnu a listopadu, a poté na jaře. Moravskoslezský kraj patří z tohoto hlediska k nejrizikovějším. Zdejší region se co do počtu karambolů tradičně umísťuje na prvních třech místech.

K nehodám nedochází jen v lesních úsecích, ale mnohdy i na silnicích mezi poli. Největší zastoupení mají zajíci, srnčí zvěř, jeleni a divoká prasata.

Motoristé by měli počítat i s tím, že zvířata se často pohybují ve skupinách.

Sražené divoké prase napadlo policistu
K dramatické situaci došlo nedávno mezi obcemi Nové Heřminovy a Bruntál. Na silnici I/45 vběhlo osm divokých prasat, na která nestačila zareagovat dvaačtyřicetiletá řidička vozidla Ford Galaxy. Ženě se naštěstí nic vážného nestalo. Jedno z prasat zůstalo po srážce v příkopu. Na místo vzápětí dorazila policie. Zraněné zvíře se zvedlo a vydalo se přímo proti ochránci zákona. Ten v obavách o své zdraví vytáhl pistoli a divočáka zneškodnil. Mrtvé zvíře si převzali myslivci. Škoda na vozidle činí padesát tisíc korun. 

Na kapotě

Velké riziko představuje zejména vysoká zvěř, která právě nyní prožívá období páření a je pro motoristy nejnebezpečnější. „U menších zvířat totiž nehrozí přímý kontakt s posádkou, ale většinou dochází pouze k poškození spodní části vozidla. U vyšší zvěře je největší problém v tom, že vyletí na kapotu a následně může přes čelní sklo vniknout i do kabiny," uvedl Libor Beran z pojišťovny Allianz, která registruje několik případů, kdy srnci, jeleni, ale i další zvířata vážně zranili pasažéry na předních sedadlech. „Právě to se stalo našemu klientovi, kterému přímo před auto vyskočil z mlází srnec. Po srážce prorazil čelní sklo a propadl jím dovnitř vozidla. Navíc tak nešťastně, že zůstal řidiči ležet na klíně. Zraněný srnec sebou házel a kopal kolem na všechny strany, takže svými kopýtky nejen ničil interiér, ale také zraňoval připoutaného a vyděšeného řidiče. Ten mu byl nucen ve chvíli nejvyššího zoufalství se sebezapřením zlomit vaz," popsal příběh s tragickým koncem likvidátor pojišťovny Michal Molt s tím, že u některých motoristů může dojít k podobné reakci jako při posttraumatickém stresu. Řidiči pak mohou mít strach znovu usednout za volant.

Stovky tisíc

Škody na vozidlech po srážkách se zvěří činí desítky i stovky tisíc korun. Ještě donedávna podobné události krylo jen havarijní pojištění, v dnešní době prakticky každá pojišťovna toto riziko zohledňuje i v různých variantách povinného ručení, nabízí také možnost připojištění se pro podobné případy.

„Zaznamenali jsme celou řadu případů, kdy střet s divokým zvířetem generoval škodu v řádech stovek tisíc korun. Například vloni dosáhla nejvyšší vyplacená částka u jedné nehody se zvířetem sumy 900 tisíc korun," řekl Pavel Martynek z České pojišťovny.

Tohle ne!

Někteří motoristé, jejichž pojistky srážku se zvěří nekryjí, si jako kompenzaci odvezou mrtvou srnu, zajíce nebo divočáky. Kromě různých nemocí, které může způsobit konzumace veterinárně neprověřeného masa, se mohou dostat i do konfliktu se zákonem. Takovéto počínání lze totiž kvalifikovat jako trestný čin krádeže.

…pro zvětšení klikněte: