Po střetu došlo k nadzvednutí a vykolejení jednoho z vozů. Nehoda se stala v 8.24 hodin. V obou soupravách cestovalo na 120 pasažérů, kteří mohou mluvit o obrovském štěstí. Vyvázli prakticky bez zranění. Kdyby ale k havárii došlo jen o jednu či dvě sekundy dříve, mohly být následky závažnější.

První z tramvají na lince číslo 1 jela od hlavního vlakového nádraží, kam v protisměru po druhé koleji mířila tramvaj na lince číslo 2. Za normálních okolností by na sebe řidiči při míjení mávli a pokračovali dále. Jenže…

Soud vynesl pravomocný verdikt v případu tramvajové nehody, která se stala vloni v prosinci v Moravské Ostravě.Soud vynesl pravomocný verdikt v případu tramvajové nehody, která se stala vloni v prosinci v Moravské Ostravě.Zdroj: Policie ČR

Chyba

Dvaačtyřicetiletá žena mající na starost soupravu na lince číslo 2 ale nezkontrolovala výhybku a místo k vlakovému nádraží nečekaně odbočila doleva na Plynární ulici. Následovalo otření se o bok protijedoucí tramvaje. Rychlost naštěstí nebyla velká, i to ale stačilo k vykolejení.

Pokud by se nehoda stala o jednu či dvě sekundy dříve, tramvaj na lince číslo 1 by čelně narazila do boku odbočující „dvojky“, což by byla podstatně horší varianta.

Snímek ze srážky tramvají v Ostravě.
Srážka tramvají v Ostravě. Policie hledá svědky

Tramvajačka, která přehlédla výhybku, čelila žalobě za obecné ohrožení. Okresní soud jí nyní trestním příkazem vyměřil podmíněný půlroční trest s odkladem na zkušební osmnáctiměsíční lhůtu. Současné jí uložil třicetiměsíční zákaz činnosti, což pro ženu znamená tramvajovou „stopku“. Verdikt je pravomocný.

Nedobrzdil

Během krátké doby jde o druhý podobný případ, kterým se ostravský okresní soud zabýval. Před několika týdny usedl na lavici obžalovaných dvaatřicetiletý muž z Ostravy, Během zimy na Frýdlantských mostech nedobrzdil svou soupravu na lince číslo 4 a na zastávce zezadu narazil do tramvaje. V obou cestovalo přes dvě stě lidí. Zranění utrpěli dva pasažéři. S pohmožděným kolenem a hlavou museli vyhledat lékařské ošetření.

Soud vynesl pravomocný verdikt v případu tramvajové nehody, která se stala vloni v prosinci v Moravské Ostravě.Soud vynesl pravomocný verdikt v případu tramvajové nehody, která se stala vloni v prosinci v Moravské Ostravě.Zdroj: Policie ČR

Muž se na nic nevymlouval a svou chybu přiznal. Učinil i takzvané prohlášení viny, čímž soudní řízení výrazně urychlil. Nad rámec pojistného plnění navíc odškodnil jednoho ze zraněných, který se připojil k trestnímu řízení, poslal také peníze fondu obětem trestných činů. Soud nakonec jeho trestní stíhání podmíněně zastavil. „Šlo mi zejména o to, abych nedostal zákaz činnosti a nepřišel o drážní průkaz,“ uvedl řidič.