„Mění se opatření významně zasahující do života lidí i ekonomiky země na základě epidemiologických dat a věděckých modelů či osobního pocitu premiéra?“ ptají se zástupci iniciativy Myšlením ke svobodě. A na pondělí 30. srpna zvou v Ostravě od páté hodiny večerní na protest pod názvem „Ne diktatuře roušek!“

Jiří Marek míní, že demonstrace na Masarykově náměstí by měla větší odezvu a smysl o den později v úterý 1. září, odkdy vláda zakazuje shromáždění nad tisíc lidí. 

Lidé na Masarykově náměstí protestem vyjadřují nesouhlas s postupem vlády a Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě, 20. července 2020 v Ostravě.
PODÍVEJTE SE: Rekordní demonstrace! Ostrava volala po demisi ministra Vojtěcha

Demonstrace nazvaná
NE diktatuře roušek!

je svolána na pondělí 31. srpna 2020, od 17:00 do 18:30
na Masarykovo náměstí v Ostravě

„A to bez roušek a nejlépe ve vyšším počtu bez oddělených sektorů,“ uvedl. Vít Mareček k tomu podotýká, že by to byl „větší adrenalin“ pro všechny, včetně policie.

„Své“ si ale užijí i hygienici v kraji. „Kdybyste věděli, co si kvůli rouškám od veřejnosti vyslechneme a počteme…“ posteskl si Aleš Kotrla, mluvčí ostravské krajské hygieny. Ostatně na jejím webu (khsova.cz) je od začátku týdne celkový přehled nejnovějších dekretů z Prahy o „mimořádných opatřeních“.

Ty řeší roušky, karanténu, omezení veřejných akcí i cestování za hranice. Ostravan Vít Kaucký zase jen marně hledá slušná slova pro místa, kam by poslal představitele státu.

Nápisy před budovou KHS Ostrava smazal déšť.
Nejste bohové, vzkazuje Ostrava hygienikům. V pondělí vyrazí i demonstrovat

Roman Janowski alias Libertador zase horuje za odmítnutí rouškových nařízení a občanskou neposlušnost: „Je načase dávat vládě jasně najevo, že to je naše země a naše svoboda. Pokud teď připustíte, aby stát šlapal po vaší svobodě a právech, podvolujete se tomuto schizofrennímu diktátu. Dáváte signál, že si necháte líbit cokoliv!“

Nespokojení lidé z iniciativy Myšlením ke svobodě míní, že vláda se řídí v souvislosti s koronavirem populistickým měřítkem a bere občany jako rukojmí před krajskými či senátními volbami. Tomáš V. z 0stravy je ještě radikálnější. Navrhuje chodit bez roušek hromadně tam, kde musí být nasazeny. „Jestli režim zasáhne a jak?“ je zvědavý.

Kotrla z hygienické stanice říká, že v regionu nejpřísnější roušková povinnost (ale již jen do pondělí 31. srpna - pozn.redakce) platí pouze na Frýdecko-Místecku. 

Frýdek-Místek. Ilustrační foto.
Nošení roušek v okrese Frýdek-Místek? Od září to už bude jinak

„Kontrolovali jsme dodržování mimořádných opatření a nedostatky zjišťovali ojediněle právě v nepoužívání ochrany úst a nosu. Sankce jsme ale neukládali, řešilo se to domluvou,“ dodává.

Proti rouškám je i internetová podpisová akce (petice.com). „Dušení lidu! Náhubky! Státní buzerace! Umělá panika! Vyvolávání strachu a díky čemu komunisti vládli? Byl to strach z něčeho!“ komentují to signatáři. Jejich počet přesahuje 24 tisíc, přes 800 je z Ostravska.