Špatnou páteční zprávou je, že do kraje nedorazilo půl milionu roušek pro zdravotníky i obyvatele. 

Vyrobte si dezinfekční gel. Funguje to!
Vyrobte si dezinfekční gel. Funguje to!

Zásilka byla zadržena v Maďarsku na letišti. Stejnou informaci měl dopoledne i hejtman od dodavatele zakázky. „Těchto případů se děje stále více a více,“ řekl k tomu Vondrák. Kraji nevznikla ale žádná škoda, protože za roušky předem nezaplatil.

Sám ale věří, že kraj pokryje víkendovou poptávku díky zásilce ochranných pomůcek, které v pátek z Číny dorazily na pražské letiště v Ruzyni

Kraj chce mimo to dostat do oběhu 270 000 pratelných roušek, které zvládnou až 100 pracích cyklů, pomoci by mohly zdravotníkům i lidem v sociálních službách. Kraj si zatím pomáhá sám. Vondrák totiž připomněl, že ochranné prostředky, které kraj pořídil na vlastní náklady, vysoce převažují počty pomůcek získaných od státu. 

Ilustrační foto.
Ostravská Fakultní nemocnice propustila domů ženu uzdravenou z koronaviru

„Rozdělili jsme 2000 respirátorů FFP3, zajistili jsme vlastními silami 20 400 respirátorů FFP2, 30 000 roušek a už jsme distribuovali 5000 litrů dezinfekce,“ řekl novinářům Vondrák.

Ministerstvo zdravotnictví na stránkách ke koronaviru uvádí, že do kraje bylo dosud posláno 300 kusů dezinfekce, 20 409 roušek, 5870 respirátorů a 18 200 kusů rukavic.

Josef Středula.
Šéf odborů Středula: Stát bude muset převzít zodpovědnost za platy zaměstnanců
Online reportáž