„Letos ty peníze sháníme opravdu hodně obtížně. Někteří z dárců, kteří nám pomáhali v předchozích letech, ubyli. Jiní třeba svou podporu snížili. Například ostravský ArcelorMittal nás ale v rámci projektu svých minigrantů podporuje i v tomto roce. Stejně jako další ostravské společnosti Avemar a Průmyslové montáže. Pomohlo nám letos i město a také Moravskoslezský kraj," uvedla příklady Naďa Nováková, předsedkyně ostravské organizace Roska, což je pacientské sdružení pacientů trpících neurologickou chorobou roztroušenou sklerózou.

Bruno Heider z Občanského sdružení Filadelfie, které už postavilo v Oldřichovicích u Třince pět domů pro pěstouny, kteří se ujali osamělých dětí, rovněž potvrzuje, že letos přichází od dárců daleko méně peněz než v minulých letech.

„Sehnat finance je čím dál složitější. Snažíme se proto oslovovat i další firmy a případné nové dárce," doplnil Bruno Heider s tím, že si nesmírně váží podpory těch, kdo na Filadelfii nezapomínají ani v tomto ekonomicky složitém období.

Zástupce další neziskové společnosti, který chtěl zůstat v anonymitě, uvedl, že jeden z hlavních dárců v porovnání s loňskem sníží letos podporu na polovinu. „Znamená to pro nás dost velké starosti. Na druhé straně jsme rádi, že dostaneme aspoň něco. Bude to ale znamenat řadu opatření, která naši prospěšnou činnost dost omezí," uvedl šéf jedné z moravskoslezských neziskovek.

Podnikatelé a firmy: krize trvá

Mluvčí společnosti ČEZ pro severní a střední Moravu Jaroslav Jurča uvedl, že i když je hospodářská situace složitá, objem finančních prostředků na charitativní projekty a pomoc potřebným energetici snižovat nebudou. „Soustředíme se na charitativní organizace a znevýhodněné skupiny občanů," uvedl Jaroslav Jurča s tím, že celkově od energetické společnosti dorazí na severní a střední Moravu řádově desítky milionů korun.

Kunčická huť podpořila v loňském roce dobročinné a neziskové projekty částkou 28 milionů korun. „Každý rok se snažíme zachovat podporu akcí a neziskových a dobročinných organizací, se kterými spolupracujeme už dlouhodobě. Pokud bychom měli zvažovat omezení naší podpory, v žádném případě bychom se nechtěli vzdát zaměstnaneckých grantů, prostřednictvím kterých zaměstnanci získávají finanční příspěvek pro neziskové organizace, se kterými dlouhodobě spolupracují," uvedla mluvčí huti ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková s tím, že letos bude výše podpory dobročinných a neziskových projektů obdobná jako loni.

Pomohou tam, kde je to nezbytné

Mluvčí Nadace OKD Vladislav Sobol už dříve uvedl, že těžební společnost s ohledem na nedobré hospodářské výsledky přijala řadu úsporných opatření. Nadace OKD tak letos dostane od těžební společnosti jako zřizovatele 2,5 milionu korun proti loňským 73 milionům. „V předchozích ekonomicky úspěšnějších letech si ale nadace vytvořila rezervy, ze kterých nyní může čerpat. Na Karvinsku, ale také na Ostravsku a Frýdecko-Místecku žijí naši zaměstnanci, máme tady šachty a další provozy. Proto je logické, že Nadace OKD bude tento region podporovat nadále. Musíme ale mnohem pečlivěji zvažovat, kde je naše pomoc nezbytná a kde se dá bez vážnějších následků odložit. Proto se letos zaměříme hlavně na pomoc seniorům, nemocným lidem, dětem a handicapovaným," doplnil Vladislav Sobol.

Ostravská stavební společnost Intoza dlouhé roky podporuje už zmíněné OS Filadelfie. „Jde o částky v řádu desítek tisíc korun ročně. Pořád platí, že když to hospodářský výsledek aspoň trochu umožní, tak tomuto sdružení se budeme snažit pomáhat nejen letos, ale i v budoucnu," dodal šéf Intozy Tomáš Závada.