ŘSD už vypsalo zakázku na rekonstrukci jeden a půl kilometru dlouhého úseku silnice I/56 mezi Starými Hamry a Bílou. Důvodem rekonstrukce jsou provozní škody jako například hloubková koroze, staré vysprávky a různé trhliny. Pokud vše půjde hladce, práce začnou v květnu. Předpokládaná hodnota zakázky činí téměř třináct milionů korun bez DPH.

V dané lokalitě má navíc v budoucnu vyrůst nový chodník o délce více než jeden kilometr, a to v úseku mezi zastávkami u mostu a rozcestím Černá. Obec Staré Hamry pokračuje v přípravách.

Další stavební akce na silnici I/56 na sebe nenechá dlouho čekat. Na jaře má začít oprava tří mostů na katastru Frýdlantu nad Ostravicí, které jsou ve špatném technickém stavu. Celkové náklady přesáhnou čtyřicet milionů korun. U mostu, který je součástí čtyřproudé silnice, bude provoz sveden do jednoho jízdního pruhu pro každý směr. Mezi Frýdlantem a obcí Ostravice se však silnice zužuje na dva pruhy, takže po dobu stavebních prací tam budou provoz řídit semafory.

Silnice I/56 vede okolo přehrady Šance, kde silničáři nesmí používat chemický posyp, přehrada totiž zásobuje okolní města a obce pitnou vodou. Uježděnou vrstvu sněhu tak v zimě pokrývá inertní posyp. K tomu, aby uvízlé kamiony v zimě neblokovaly silnici, měly pomoci nové proměnné dopravní značky v podobě světelných LED-tabulí. Ředitelství silnic a dálnic je po letech příprav nechalo rozmístit na různých místech v okolí před letošní zimou. Část šoférů ale ani nové značení nerespektovala, několikrát byl nutný odtah a zkomplikovala se tak dopravní situace.

Vzpomínková akce u příležitosti výročí boje místecké vojenské posádky proti německým okupantům z roku 1939.
OBRAZEM: Hrdinství 8. pěšího pluku připomněla akce ve faunaparku