„Největší nebezpečí představují neodborně podomácku vyrobené pyrotechnické výrobky, proto používejte pouze pyrotechniku uvedenou do oběhu legálně s návodem, jak ji obsluhovat a skladovat. To znamená, že při nákupu pyrotechniky se vyhýbejte pochybným prodejcům a dbejte na to, aby byl výrobek opatřen návodem výrobce v českém jazyce, označen třídou nebezpečnosti a zabalen v původním balení výrobce," řekla Petra Růžičková z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ve Frýdku-Místku.

Ve stáncích lze prodávat pouze tu nejméně nebezpečnou pyrotechniku 1. třídy (například prskavky, pistolové kapsle, bouchací kuličky a podobně). Pyrotechniku 2. a 3. třídy (například římské svíce, rakety, petardy, minivýbušky, dýmovnice) lze prodávat pouze v kamenných obchodech, a to osobám starším 18 let. Nákup pyrotechniky 3. třídy smí navíc provádět pouze lidé s odbornou kvalifikací, to znamená, že musí předložit průkaz odpalovače ohňostrojů, který vydává Český báňský úřad.

„Zábavnou pyrotechniku používejte tak, abyste předešli zraněním nebo škodám na majetku. Pyrotechniku skladujte v suchu a chladu, nikdy ne v blízkosti topení, kamen nebo jiných zdrojů tepla a mimo dosah dětí. Je vhodné odklidit z balkonů veškerý hořlavý materiál, který by mohla odpálená pyrotechnika snadno zapálit. Vždy dodržujte návod výrobce," zdůraznila Petra Růžičková s tím, že při manipulaci se nemá mířit na sebe ani na ostatní lidi.

„Neodpalujte pyrotechniku z oken svého bytu či domu. S pyrotechnikou manipulujte vždy na volném prostranství, v dostatečné vzdálenosti od domů, zaparkovaných aut, kontejnerů, stromů a keřů. Použití pyrotechnických výrobků v bytech a uzavřených prostorách je zpravidla zakázáno. Nesbírejte nevybuchlé petardy a nesahejte na ně. A rozhodně nikdy nepoužívejte pyrotechniku pod vlivem alkoholu," dodala Petra Růžičková.

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na domácí zvířata. Uvědomme si, že zvířata velice bolestně vnímají zvukové projevy při odpálené pyrotechnice, když například pes má oproti člověku asi 16krát citlivější sluch. A stres, strach, agrese nebo pokusy o útěk našich domácích mazlíčků jsou ty nejmenší následky našich veselých silvestrovských oslav.

„I přes každoroční varování hasičů dochází v období silvestrovských oslav k řadě tragických událostí v domácnostech, při kterých se zraní desítky lidí a materiální škody dosahují mnoha milionů korun. Zamyslete se proto nad požární bezpečností u vás doma, abyste se do této smutné statistiky nezařadili i vy," řekla na závěr Petra Růžičková.