Jak přikazuje vládní nařízení v souvislosti s adventními trhy, byly zavřené. Až na dvě výjimky – ve dvou stáncích, kde se prodávalo jmelí a vánoční dekorace, byla prodejní okénka otevřená. Ti, co přišli, většinou zamířili k nazdobenému vánočnímu stromu, třeba pro pořízení společné fotografie.

Rozsvícení vánočního stromu na Masarykově náměstí, 26. listopadu 2021 v Ostravě
A přece se rozsvítil. Vánoční smrk z Beskyd září na náměstí v Ostravě, podívejte

Někteří se vydali k nárožnímu domu, k podniku Trdlopunč, kde si koupili nápoj v kelímku, který si přenesli ke krytým pultíkům na náměstí a aspoň takto je využili.

O několik stovek metrů dál bylo živo úplně jinak, v nákupním centru Forum Karolina to vypadalo, jako kdykoliv jindy, s tím rozdílem, že většina lidí měla na obličeji respirátor či roušku.

Dav ale nebyl takový, jak by se na první adventní víkend dalo předpokládat.To v dalším nákupním centru Avion Shopping park bylo lidí podstatně více. Parkovací plochy byly téměř plné, v některých prodejnách bylo skutečně hodně lidí. Většinou jejich počet nikdo příliš neomezoval, výjimkou byla například prodejna Deichmann.

Tisková konference k zahájení Ostravských Vánoc na Prokešově náměstí, 24. listopadu 2021 v Ostravě.
Ostrava je najednou přede všemi, říká kurátor kritizované vánoční výzdoby

„Musíte si počkat, až nějací zákazníci odejdou,“ vysvětloval muž vykonávající dohled v prodejně čtveřici zákazníků důvod, proč je nechce pustit dovnitř.

Také v knihkupectví Luxor se jistili tím, že každému zákazníkovi, který vstoupil, dali pásek s potiskem. „To je proto, abychom věděli, kolik je v prodejně zákazníků,“ odpověděla na dotaz, proč to dělá, jedna z pracovnic prodejny.

Také mezi návštěvníky Avion Shopping parku bylo možno potkat jedince i celé rodiny, kteří se pohybovali bez roušky či respirátoru. Celkově ale i tady již mnohokrát zažívali mnohem vyšší návštěvnost. Potvrdila to například pracovnice v dětském koutku Avion Junior, která na dotaz, zda mají v tento téměř adventní čas vyšší návštěvnost, odpověděla bez váhání. „Je nižší, než v jiné dny.“