„Setkávají se s tím i naši strážníci, kteří jezdí poměrně často rovnat sousedské pře, nadávky a hádky," potvrdila českotěšínská mluvčí Dorota Havlíková.

Důvodem může být úklid chodby, nebo třeba hluk z televize. Situace došla tak daleko, že se lidé brání naschvály. „Nevíte, kde na internetu mohu stáhnout nějaké opravdu nepříjemné zvuky," položila na sociální síti otázku jedna z obyvatelek Českého Těšína.

Důvod? Neustálé spory se sousedem, který si s oblibou v noci pouští velmi hlasitou hudbu a na snahy o domluvu nereaguje. Na dotaz zareagovalo velké množství lidí a nabídlo nejen rady, ale i své vlastní příhody.

„Taky jsme měli takového souseda, jednou jsme se s ostatními domluvili, když byl po noční a ze všech stran jsme mu pořádně nahlas pustili zvuk zubní vrtačky a seškrabávání zubního kamene," radí další z diskutujících.

Doporučený postup je v takovém případě samozřejmě zavolat strážníky, to se ale mnohým nechce. Navíc podobné spory se často špatně dokazují a k jejich zapletenosti se občas přidají také vulgarity, urážky či výhružky.

„Řada těchto přestupků pak ale ztroskotá na tom, že nelze dokázat, že k nim skutečně došlo, nejsou svědci ani záznam," vysvětlil David Gorgol, právník právního a živnostenského odboru v Bohumíně.

Přesto ale počty případů oproti dřívějšku narůstají. Roli může hrát menší ohleduplnost, méně tolerance, ale také to, že v současnosti, kdy se prosazuje individualismus a menší pocit sounáležitosti s okolím, připadá lidem domáhání se spravedlnosti na úřadech přirozenější.

Úřady se takovéto spory většinou snaží urovnat smírem. „Obviněný se omluví a poškozený tuto omluvu zpravidla přijme," přiblížil Gorgol.

Pokud by se spor urovnat nepodařilo, může si ten, kdo jej vyvolal, vysloužit od správního orgánu od napomenutí až po pětitisícovou pokutu. Takových případů je ale úplné minimum.