Nalezly vánoční trhy v centru Ostravy svůj strop? Přesnější by bylo označení, že sešly z dobře nastolené cesty. Letošním motto mělo znít „Studentské Vánoce“. To proto, že před Kampusem Palace na Smetanově náměstí mělo být několik stánků a vlastní kulturní program. To se konalo, avšak bez nějakého upozornění jen „za zavřenými dveřmi“ přímo ve vnitrobloku samotného kampusu.

„Program pak byl v režii kampusu a Ostravské univerzity,“ řekla mluvčí moravskoostravské radnice Jana Pondělíčková, podle níž účast na Studentských Vánocích zůstala za očekáváním. Možná i proto, že nemohly sloužit kolemjdoucím. V plánu jsou však i pro příští rok.

Důl ČSM na Karvinsku po neštěstí.
Po výbuchu plynu je 13 mrtvých, pro těla se půjde po uhašení ohně

Pozitiva však letos nepřicházela ani z hlavního tržiště na Masarykově náměstí. Zatímco názory lidí se různí, samotní prodejci se shodují v jednom: letos to byla bída!

„Na rovinu? Máme o čtyřicet procent nižší tržby než v předešlých letech,“ štve Martu Pražanovou z Vánočního baru, která vidí problém v tom, že letos poprvé nebyly stánky vůbec koordinované. A na malém prostoru bylo vesměs jen jídlo a zejména pití.

Proč jen do svátků?
Nejednoho napadne, proč vánoční trhy v Ostravě končí už před Vánocemi. Vždyť v Praze na Staroměstském i Václavském náměstí trvají až do 6. ledna, také v Brně jsou alespoň do 28. prosince.

„Obávám se, že by to pak bylo ještě horší,“ říká stánkařka Jana Adámková. „Až po 20. prosinci si najdu čas zajít tu opakovaně,“ nesouhlasí Pavel Záviš.

Stejně jako v Ostravě naopak končí trhy už před Vánocemi třeba v Plzni i menších městech našeho regionu a na Štědrý den v Olomouci.

„Stejné to bylo loni v Brně a trhy skončily propadákem. Máš svařák, prodávej svařák, máš bramboráky, tak prodávej je. Ne každý punče a všechno ostatní,“ kritizuje Pražanová, podle níž jsou ostravské trhy letos poprvé opravdu jiné – horší.

„Loni byl problém najít otevřený stánek se svařákem, letos je to v pohodě,“ vstupuje do řeči s opačným názorem zákazník, podle něhož alespoň lidé nečekají dlouhé fronty.

TRADICE USTOUPILA KOMERCI

Prodejci ale hovoří všichni stejně. „Lidí na náměstí je pořád stejně, ale tržby přinejlepším poloviční! Co jsme se tu tak bavili, říká to každý, kdo tu není poprvé,“ přidává se Jana Adámková ze stánku s trdelníky naproti kluziště a s teorií o nadbytku stánků s tekutinami souhlasí.

„V naší řadě je to skoro každý druhý. Chybí tady vánoční předměty a řemeslné výrobky. Už je to jen o komerci,“ říká smutně.

Hroši v ostravské zoo. Ilustrační foto.
V ostravské zoo uhynul hroch Honza. Bylo mu 51 let a 5 měsíců

Vedení radnice zase při dotazu na hodnocení trhů šalamounsky pochválí výzdobu v centru (která je ovšem – i díky dvoumilionové dotaci z města – znatelně lepší), leč samotné trhy zhodnotit opomene.

Až se budou v lednu hodnotit a plánovat ty následující, nezbývá, než je vrátit do starých kolejí. Už jen proto, že někteří stánkaři údajně, i pod hrozbou sankcí, skončili na trzích kvůli malým výdělkům předčasně.

Vánoční kluziště na Masarykově náměstí skončí 1. ledna.

K TÉMATU

Klady a zápory Ostravských Vánoc
+program (zpívání koled, mikulášský ohňostroj, kluziště, koncerty)
+rozšíření výzdoby (Husův sad, kašny v centru, domy na náměstí)
+hudební kulisa na trzích letos už od rána

- brzký konec trhů už 23. prosince
- projekt Studentské Vánoce nevyšel
- lidé postrádají přenosné toalety

Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Ilustrační foto.
Zrušení letecké linky Ostrava-Praha. Co na to Moravskoslezský kraj?
Ilustrační foto.
Hurá na lyže: areály spouštějí vleky už před Vánoci