V letošním roce architekti přihlásili do soutěže 145 realizací a sedmičlenná mezinárodní porota, v jejímž čele je Roger Riever známý německý architekt a autor mnoha významných evropských staveb, nomino-vala 33 děl. O finalistech a celkovém vítězi bude jasno v listopadu a Moravskoslezský kraj má své dva reprezentanty. Kompaktní dům v Krnově od Atelieru 38 a výstupní stanici lanové dráhy na Pustevnách od Kamil Mrva Architects. Právě druhá jmenovaná stavba patří v soutěži mezi jednu z mála sloužící široké veřejnosti.

Moderní přestavba výstupní stanice se nachází v blízkosti památek Dušana Jurkoviče a nese charakteristický rukopis architekta Karla Mrvy, který pochází z regionu Podbeskydí.

„Bylo zapotřebí skloubit funkční požadavky investora, vyjádření památkového úřadu a CHKO Beskydy. Architektonické studio navrhlo otevřený koncept restaurace s panaromatickými výhledy do okolí. Soudobý pří-stup je založen na místních tradičních materiálech, tedy dřevu a kameni,“ uvádí Česká komora architektů (ČKA) na adresu nové dominanty Pusteven.

„Realizace stavby obohatí areál Pusteven a nastartuje obnovu kultovního místa na jednom z turisticky nejvíce navštěvovaném místě v kraji,“ sdělila jeden z důvodů nominace ČKA, vyhlašovatel soutěže.

Zda některá z realizací nacházejících se v MS kraji osloví porotce natolik, že se zařadí mezi finalisty, bude jasné 19. listopadu na slavnostním galavečeru ve Foru Karlín v Praze.

Ilustrační foto.
Když do knihovny nemohou, knihovna přijde za nimi