Klání na ústeckém stadionu začalo už v pátek 30. srpna výstupem do čtvrtého podlaží cvičné věže. V sobotu pak byly na programu běh na sto metrů s překážkami a dvojboj.

V dopoledních hodinách se představila kategorie Sborů dobrovolných hasičů (SDH) muži v běhu na 100 m s překážkami. Současně s nimi na protější straně stadionu běžely ženy SDH. Po nich následovali muži z hasičského záchranného sboru, tedy profesionálové.  

Medaile v těchto soutěžích jednotlivců získali v kategoriích: 

Běh na 100 m s překážkami – muži SDH:
1. místo – Dominik Soukup z SDH Žebnice, 16,24 s
2. místo – Filip Páral z SDH Mistřín, 16,31 s
3. místo – Lukáš Míka z SDH Dobrá, 16,44 s

Běh na 100 m s překážkami – ženy SDH:
1. místo – Šárka Jiroušová z SDH Poniklá, 15,37 s
2. místo – Markéta Marková z SDH Dolní Čermná, 16,53 s
3. místo – Marcela Vrtalová z SDH Česká Bělá, 16,56 s

V Ústí nad Labem se koná tři dny republiková soutěž v požárním sportu 2019, kde soutěží v disciplínách jak profesionální hasiči tak dobrovolné jednotky a spolky.
FOTO: Až do čtvrtého patra! Hasiči na mistrovství v Ústí zdolávali cvičnou věž

Ve finálovém běhu se pak rozhodlo o mistryni republiky. Tou se stala Šárka Jiroušováz SDH Poniklá časem 15,64 s, před stříbrnou Danou Butulovou z SDH Poniklá s časem 16,40 a bronzovou Petrou Chovancovou z SDH Horní Lideč s časem 22,24

Běh na 100 m překážkami – muži HZS:
1. místo – Daniel Klvaňa z HZS Moravskoslezského kraje, 14,92 s
2. místo – Martin Lidmila z HZS Královéhradeckého kraje, 15,63. s
3. místo – Jan Zhříval z HZS Královéhradeckého kraje s časem 16,16 s

Absolutním mistrem je Martin Lidmila

O titul absolutního mistra ČR se utkali profesionální a dobrovolní hasiči. Absolutním mistrem ČR v běhu na 100 m s překážkami se stal Martin Lidmila z HZS Královéhradeckého kraje, čas 15,32 s, titul vicemistr si odnáší Václav Divoš z HZS Královéhradeckého kraje s časem 15,78 a titul II. vicemistra vybojoval Jan Zhříval z HZS Královéhradeckého kraje čas 17,13

Tak borci dřeli v pátek na stěně:

Nejnižší součet časů z výstupu do 4. podlaží cvičné věže a běhu na 100 m s překážkami určil vítěze ve dvojboji. Tím se stal Daniel Klvaňa z HZS Moravskoslezského kraje, součet času 28,49 s, druhé místo pro HZS Královéhradeckého kraje získal Martin Lidmila, součet času 29,62 s, a bronz vybojoval Pavel Krpec z HZS Moravskoslezského kraje, čas 30,43 s.

Vše připraveno, hasiči se v pátek 30. srpna pustí do soutěžení
FOTO: Tratě jsou připravené, hasiči z celé země se zítra v Ústí pustí do závodů

Během sobotního odpoledne se představili ženy a muži SDH a profesionální hasiči ve štafetách 4 x 100 metrů s překážkami.

V kategorii žen SDH jsme zažili mistrovskou premiéru překonání domečku na prvním úseku štafety. Na medailových pozicích se umístila družstva 1. SDH Poniklá (62,82s) 2. SDH Morkovice (63,87s), 3. SDH Michálkovice (64,09s). To v součtu bodů znamená, že před nedělní závěrečnou disciplínou, požárním útokem, je na průběžném 1. místě SDH Poniklá před Michálkovicemi a Českou Bělou.

Vítězství v kategorii mužů SDH si vybojovalo SDH Zbožnov (56,54), druhé místo obsadil SDH Dobrá (56,87) a bronz si odnese SDH Mistřín (58,41). V průběžném pořadí vede Mistřín. A o druhou příčku se dělí hned čtyři týmy - Zbožnov, Závišice, Dneboh a Dobrá.

Mistrovství ČR v požárním sportu v Ústí nad Labem. Štafeta mužůZdroj: Deník/Karel Pech

V kategorii profesionálních hasičů novým národním rekordem zvítězil HZS Moravskoslezského kraje v čase 52,84 s. Tým ve složení Daniel Klvaňa, Tomáš Drobisz, Richard Svačina a Pavel Krpec zlepšil čtyři roky starý rekord.

Stříbrnou příčku vybojoval HZS Královéhradeckého kraje v čase 53,63 s, a třetí skončil HZS Zlínského kraje s časem 55,67 s. V průběžném hodnocení vede Moravskoslezský kraj před Královehradeckým a Plzeňským.

V prvním úseku štafety překonává soutěžící hasič takzvaný domeček, na druhém úseku bariéru o výšce dvou metrů, překážkou třetího úseku je kladina dlouhá 8 metrů, široká 18 cm a vysoká 1,2 m v kombinaci s hadicemi. Na čtvrtém úseku musí hasič pomocí hasicího přístroje uhasit hořící kapalinu v nádrži. Štafeta je divácky velmi atraktivní disciplínou, štafetový kolík nahradí hasičská proudnice.

Lukáš Marvan