Do speciální akce Jehla 2018 se zapojilo i šest měst z Moravskoslezského kraje

Do terénu vyrazilo více jak 450 strážníků z osmatřiceti měst. V rámci Moravskoslezského své rajóny čistili ochránci pořádku z Českého Těšína, Frýdku-Místku, Havířova, Karviné a Opavy a Ostravy.

Hlídky, které někde doprovázeli i asistenti prevence kriminality, procházely zejména parky, průchody a různá zákoutí. Jejich pozornosti však neušla ani běžná místa.

V rámci našeho kraje představují válející se jehly a stříkačky problém zejména v Ostravě, kde jich ročně městští policisté najdou kolem tří tisíc. Sběr zajišťují speciálně vyškolení strážníci z operativního oddílu.

Všichni jsou očkováni proti žloutence typu A a B. Při sběru používají kleště, pinzety a rukavice, aby zabránili přímému kontaktu s předměty, které by mohly být infikovány. Věci končí ve speciálních kontejnerech.

Odhozené věci po narkomanech jsou nebezpečné zejména dětem, se kterými strážníci v rámci besed o možných rizicích diskutují.

„Děti se dozvědí, jaké pomůcky strážníci ke sběru injekčních stříkaček a jehel používají, i jak se mají zachovat v případě, kdy nějaké naleznou. A prevence se vyplácí. Městská policie Ostrava eviduje řadu případů, kdy strážníkům odhozené stříkačky a jehly nahlásily právě děti,“ řekl mluvčí ostravské městské policie Michal Maršo.

Během akce Jehla ostravští strážníci našli 173 jehel a stříkaček. Nacházely se například v okolí mostních konstrukcí a v polorozpadlých budovách.

„Nikde jsme neobjevili větší množství na jednom místě. Stříkačky a jehly se nacházely v různých lokalitách,“ dodal Maršo s tím, že v oblastech s větší koncentrací dětí naštěstí žádné jehly nebyly.

Ilustrační foto.
Pozor na dopravní razii! Kde měří policie v Moravskoslezském rychlost?
Ilustrační foto
Školy se připravují na přísnější ochranu dat