Tajemník Českého bramborářského svazu Josef Králíček uvedl, že podle odhadů lze očekávat propad výnosů zhruba o 20 až 30 procent.

„Obdobné to je i v sousedních zemích. Na slabší úrodě se rozhodující měrou podepsalo dlouhotrvající sucho,“ odpověděl Josef Králíček s tím, že se dá očekávat zvýšení farmářských cen brambor zhruba o 50 haléřů až 1,50 koruny za kilogram.

Lze proto očekávat i zdražení brambor v obchodech.

„Máme ale už zkušenosti z dřívějška, kdy při výrazném zvýšení ceny zákazníci omezili nákupy brambor. Pěstitelé proto určitě mají zájem na tom, aby zdražení nebylo až tak výrazné,“ dodal tajemník bramborářského svazu.

Dny NATO v Ostravě, na fotogarfii generál Petr Pavel.
Petr Pavel: „Nikdy by mě nenapadlo, že by se Česká republika připojila k NATO“

Předseda představenstva ZP Otice na Opavsku Petr Ševčík uvedl, že na letošní suché počasí se podepsalo významně na úrodě zeleniny. Týká se to podle něj košťálové zeleniny (například zelí a kapusta) i kořenové zeleniny (mrkev, celer a petržel).

„Protože propad ve výnosech postihl i zemědělce v sousedním Polsku i jinde, zvedají se ceny těchto druhů zeleniny po celé Evropě,“ odpověděl Petr Ševčík.

Mluvčí Globus ČR Rita Gabrielová uvedla, že tlak na vyšší cenu některých druhů potravin lze teprve očekávat.

„Aktuálně se projevuje jen u těch surovin či potravin, kde sucho zasáhlo nejvíce. Z našich informací zatím vyplývá, že sucho podstatně ovlivnilo produkci zeleniny a brambor. Dobrou zprávou je, že sucho neovlivnilo produkci salátů a ředkviček a dokonce ,pomohlo’ úrodě jablek a hrušek. Tady letos očekáváme dokonce snížení jejich ceny,“ upřesnila mluvčí Globusu.

Takzvaná zombie droga.
Canabinoidy mají další oběť. Tentokrát na Opavsku

Dopad sucha lze podle ní pozorovat také u sklizně obilí, kdy nižší výnosy mohou vést ke zvýšení cen mouky.

„Otázku zvyšování cen v našich obchodech zatím vnímáme jako krajní řešení – zákazníkům se chceme prezentovat spíše stálými cenami,“ poznamenala Rita Gabrielová.

Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR, sdělil, že pekařům v poslední době náklady výrazně vzrostly.

„Mlynáři zvýšili cenu hlavní pekařské suroviny mouky v průměru o 15 procent, ještě horší je situace u máku. Výrazně rostou ceny elektřiny i plynu a vůbec nejhorší pro pekaře je zvyšování minimální mzdy ze strany státu a informace, jak stát podporuje růst mezd ve státní sféře. V blízké době určitě dojde ke zvýšení cen pekařských výrobků. Dotkne se to pravděpodobně všech druhů výrobků, u výrobků s vyšším podílem mouky (chléb, běžné pečivo) bude logicky vyšší než u sladkého pečiva,“ uvedl Jaromír Dřízal.

Supermarket TESCO. Ilustrační foto.
Supermarkety platí miliony za chyby při slevových akcích

Jiří Kopáček, předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského, odpověděl, že předpovídat, jak se nyní budou vyvíjet ceny, je obtížné.

„Určitý nárůst je možné očekávat opět u másla, ceny by však neměly celoplošně překročit loňská maxima,“ dodal Jiří Kopáček.

Zákazníci si v obchodech všímají i opačného trendu. Už několik týdnů se například velice výhodně dají nakupovat vajíčka. Vyplatí se však sledovat ceny v jednotlivých obchodech. V minulém týdnu se dalo plato s 10 vejci koupit ve slevě za 17,90, další obchodník je ale prodával za 39,90 korun.

Cukr krystal a krupici pak obchodníci ve slevových akcích nabízejí i za necelých osm korun za kilogram.

Bart má na svém kontě několik úspěšných zásahů. Naposledy našel řidiče ukrytého v kanále.
Osmiletý Bart vystopoval v Ostravě zdrogovaného řidiče ukrytého pod zemí