Ve Sviadnově se snaží skloubit průmyslové areály a rodinnou zástavbu, budují občanskou vybavenost, funguje tu vyhlášený jezdecký klub, vede tu krásná cyklostezka Ostrava – Beskydy, na které se obec podílela, je tu vrchol Štandl či vyhlášená restaurace Ondráš. Pojďte se podívat do Sviadnova.

Obec, kterou protíná hranice Moravy a Slezska. I tak by se dal nazvat Svaidnov na Frýdecko-Místecku, jehož větší část leží na území Moravy, kousek je ale již ve Slezsku. 

První písemná zmínka o vsi je z roku 1267. V roce 1277 připadla do rukou leníka olomouckého biskupa Bruna Dětřicha Stangeho. Ve 14. století existoval Malý Sviadnov, který později zanikl a na jeho místě dnes zřejmě stojí obec Žabeň. Do Sviadnovské historie se zapsalo i jméno zbojníka Ondráše z Janovic, který byl 31. března 1715 v hospodě na Horákově fojtství zabit svojí vlastní valaškou, kterou ho zabil bratranec Jurášek Fuciman. Dle jiné verze byl zabit svým druhem Jiřím Juráškem, který je v pověstech znám jako Juráš, v hospodě ve Sviadnově. (*zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Sviadnov)

Redakce Deníku postupně navštěvuje starosty měst a obcí na Frýdecko-Místecku, aby zjistila, jak se v nich lidem žije. Starosta Sviadnova David Novák v rozhovoru mluví o tom, že obec láká na cyklostezku vedoucí z Ostravy do Beskyd či místní vrchol Štandl. Zmiňuje také fakt, že epidemie koronaviru úplně utlumila kulturní a společenský život či že v obci vznikne ordinace pro praktického lékaře. Čtěte ZDE.

Starosta Sviadnova David NovákStarosta Sviadnova David NovákZdroj: Deník/Jan Smekal

Sviadnov v datech

První písemná zmínka: 1267
Počet obyvatel: 2134
Významné osobnosti: Josef Šlosar (1902-1943), učitel, zemřel v koncentračním táboře v Ratiboři

Zajímavosti
Obec Sviadnov ve spolupráci s městem Frýdek-Místek zahajuje třetí sezonu bikesharingu, tedy provozu sdílených kol. V minulém roce proběhlo ve Sviadnově 842 výpůjček sdílených kol, což bylo dvakrát až třikrát více než v dalších obcích okolo Frýdku-Místku jako jsou Baška nebo Staré Město. Letos se jedná o kola společnosti Nextbike. Kola jsou nově modré barvy a zájemcům budou k dispozici od března až do konce listopadu. (Zdroj: www.sviadnov.cz)

Jezdecký klub Sviadnov je aktivním klubem působícím na území obce Sviadnov Pod Štandlem od roku 1994. Jeho začátky se ale datují již od roku 1949. Po celou dobu své existence je zaměřen na sportovní ježdění a výchovu mladé generace. "Jako pořadatelé jezdeckých závodů ve skoku na koni v letošním roce připravujeme již 50. ročník závodu O Bezručův pohár. Tradiční jsou již hobby závody, akce pro děti, zkoušky základního výcviku, tábory, soustředění, dny otevřených dveří a další," uvedla Darja Hrůzková, předsedkyně Jezdeckého klubu Sviadnov.

Předsedkyně Jezdeckého klubu Sviadnov Darja HrůzkováPředsedkyně Jezdeckého klubu Sviadnov Darja HrůzkováZdroj: Deník/Jan Smekal

Tip na výlet

Kostel Sv. Jana Nepomuckého ve Sviadnově

Sviadnov leží v těsné blízkosti města Frýdku-Místku. Obyvatelé obce se v minulosti zúčastňovali bohoslužeb konaných v Místku. Teprve v době výraznějšího rozvoje obce po roce 1830 se uvažovalo o stavbě vetší kaple. Tomu předcházelo nařízení okresního hejtmanství v Místku ze dne 11. září 1883 o povinném zřízení vlastního hřbitova. Ten byl skutečně zřízen dne 19. září 1885. Hřbitov pak byl slavnostně 15. listopadu téhož roku posvěcen místeckým děkanem Bedřichem Kaunem.

Obec SviadnovObec SviadnovZdroj: Deník/Jan Smekal