Oslavy tři čtvrtě století od vyhnání nacistických okupantů z Ostravy a ukončení nejhoršího válečného konfliktu v historii se od prvotních záměrů podstatně lišily.

„Desítky historických vozidel, letadel či tanků a stovky vojáků v dobových uniformách, ohňostroj i velká účast veřejnosti,“ popisovala mluvčí radnice Andrea Vojkovská plány akce nazvané Ostrava nezapomíná 1945 – 2020. Momentální situace je přinutila kvůli zákazu hromadných oslav i pietních aktů doslova od základů přehodnotit.

Takto vypadala oslava 1. máje v Ostravě před domem kultury na začátku šedesátých let minulého století.
PODÍVEJTE SE, jak vypadaly oslavy 1. máje. V Ostravě má svátek krvavou historii

Z tradice zbylo jen kladení věnců a kytic a vojenské čestné stráže u pomníků – obojí samozřejmě v rouškách. Zúčastnili se zástupci magistrátu, obvodů, armády i klubů vojenské historie. „Určitě to ale neznamená, že bychom na uctění památky veteránů a bývalých i současných hrdinů rezignovali,“ upozornil primátor města Tomáš Macura.

Komorní pietní akty se odbyly za účasti jednotlivců u památníku 1. československé tankové brigády za Mostem M. Sýkory (kde stojí tank T34 patřící k symbolům osvobození) i pomníku Rudé armády v Komenského sadech (kde jsou ostatky stovek osvoboditelů). Ale i na jiných místech spojených s Ostravskou operací se objevovaly květiny.

Tankista Jiří Brabec (uprostřed) krátce po válce jako člen svazu národní revoluce se svými spolubojovníky, ale i s horlivými revolucionáři „posledního dne“.
O Ostravu se nebojovalo, říká tankista, který dorazil do města jako první

Večer nechalo město nasvítit v barvách české trikolóry památný most mezi slezskou a moravskou částí v centru i budovu radnice. Občany její představitelé vyzvali, aby minulým i dnešním hrdinům poděkovali po setmění ve čtvrtek 30. dubna – v oficiální 75. výročí osvobození Ostravy – alespoň na dálku svíčkami v oknech svých domácností.

Svíčka za oknem - uctění 75. výročí osvobození Ostravy a konce 2. světové války, 30. dubna 2020 v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň
Svíčka za oknem - uctění 75. výročí osvobození Ostravy a konce 2. světové války, 30. dubna 2020 v Ostravě. Foto: Deník/Lukáš Kaboň

„Vzpomněli jsme nejen padlé z posledních dní II. světové války a všechny, kteří bojovali za naše osvobození, ale i ty, kteří pomáhají v té současné koronavirové válce. Ať už jsou to zdravotníci, hasiči, policisté, švadlenky, vědci a lidé pracující ve firmách za ztížených podmínek či nesoucí tíhu uzavřených provozoven a nefungujících živností. Protože každá doba má své hrdiny,“ konstatoval primátor města.

K TÉMATU

Svátek práce – květiny komunistů a plakáty od sociálních demokratů
Zdroj: Deník/Radek Luksza
Levice pamatovala i v koronavirové době na připomenutí prvního květnového dne coby Svátku práce – byť oželela tradiční veselice. „Prvomájové oslavy letos jsme spojili s pětasedmdesátým výročím osvobození našeho města,“ řekl Josef Babka za KSČM v Ostravě. Ten mj. s europoslankyní a místopředsedkyní ústředního výboru komunistické strany Kateřinou Konečnou a krajským zastupitelem Ivanem Strachoněm položil kytice v centru města k památníkům osvobození. Jiní komunisté tak učinili u jiných pomníků v regionu. „Tentokrát je to o květinách a individuálních vzpomínkách,“ svěřili se. Sociální demokraté zase uctili 1. máj na vzkazech (na snímku) vylepených na jinak prázdných plakátovacích plochách. Děkovali v něm všem za „nasazení a solidaritu“ v této nelehké době. ČSSD se tak stala jediným současným inzerentem, neboť ani není jaké akce propagovat…