Majestátní Dlouhé stráně v Jeseníkách, starodávná Čeňkova pila na Šumavě, Lipno, Orlík a Štěchovice na Vltavské kaskádě i mnohé další. Vodní elektrárny ČEZ vyrobí ročně okolo dvou miliard kWh elektřiny.

Místa, kde se rodí ekologická energie, se letos v létě představí veřejnosti prostřednictvím soutěže o zajímavé ceny.

Cvičení na přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně. Zaměstnanec elektrárny hlásí na velín, že kanál mezi horní a dolní nádrží je zakouřený a kolega, který se v těch místech pohyboval, se nehlásí.
Na Dlouhých stráních absolvovali utajené cvičení

„Stačí navštívit minimálně šestici z tuctu vybraných vodních elektráren provozovaných Skupinou ČEZ v naší republice a vaše šance vyhrát některou ze zajímavých cen se výrazně zvyšuje. Klíčem k výhře je otisknout do herní karty razítko z Infocenter elektráren Dlouhé stráně, Hučák a Čeňkova pila nebo opsat kód z plakátů umístěných u vstupů do všech zbývajících elektráren,“ informuje o soutěži Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ s tím, že často jde zároveň o unikátní technické i krajinotvorné prvky.

Vypuštěná dolní nádrž Dlouhých Strání a vytažený havarovaný jeřáb
Náročná operace! Z vypuštěných Dlouhých strání vyprošťují havarovaný jeřáb

Nekorunovanou královnou mezi vodními elektrárnami letního okruhu i dlouhodobým suverénem návštěvnosti a také magnetem pro turisty je jeden z „divů“ České republiky – přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně na hřebenech Jeseníků. K této nádrži se můžete nechat vyvést lanovkou i pěšky.

Zpáteční cestu můžete absolvovat podle vlastního uvážení. „Jednou z variant je půjčit si koloběžku a sjet z Dlouhých strání 17 kilometrů dolů po naší obslužné komunikaci,“ doplnil mluvčí Skupiny ČEZ.