Kdo může, měl by se třineckým silnicím v době střídání směn v místních železárnách, především když končí ranní směna a nastupuje odpolední, vyhnout obloukem. V samotném centru především ve směru od Nádražní ulice k Frýdecké v místě zdejší „myší díry“, v opačném směru pak v delším úseku o kus dál – od kanadského lesa směrem k Frýdecké ulici.

„S tím jsme počítali, je to nyní jedna z nejvíce frekventovaných tras na výjezdu lidí z hutě směrem do města,“ konstatuje mluvčí Třineckých železáren Petra Macková Jurásková.Uzavřený nadjezd v Závodní ulici totiž pracovníky železáren žene sedmikilometrovou oklikou, pod probíhajícími pracemi se pak dva jízdní pruhy zužují v jeden. Dobrou zprávou, která se opakovala celý první týden od úterý do pátku, je, že po odjezdu pracovníků z hutě se dopravní situace v Třinci opět uklidní na snesitelnou mez.

Pasažéři čekají na odjezd vlaku, 4. března 2022 v Mostyska (Ukrajina). Podle Organizace spojených národů (OSN) od začátku ruské vojenské agrese uprchl z Ukrajiny do sousedních zemí nejméně jeden milion lidí.
OBRAZEM: Útěk před válkou. Takto vypadá nádraží v ukrajinském městě Mostyska

No a MHD funguje. „Uzavírka nadjezdu pro mě znamená malé zdržení, asi patnáct minut cestou do práce a stejné množství času cestou z práce,“ říká pracovnice železáren z Nýdku využívající výlukovou městskou hromadnou dopravu.

Právě tu, případně kola či alespoň sdílení aut s kolegy, město ve spolupráci s železárnami vřele doporučilo. Další původem zahraniční pracovníci podotkli, že je situace neomezuje, domů do oblasti Kanady chodívají pěšky.

První březnový pátek se už na informace okresního výboru nedalo dostat.
Soudruzi z Frýdku asi přestřelili. Kvůli „speciální operaci“ jim nejdou webovky

Pro jinak klidnou lokalitu Kanady to ale je zátěž. „Mám to teď složitější s autobusem, ve špičku tu navíc auta popojíždějí jedno za druhým, ale zatím to tolik nevadí, protože mám zateplený dům a moc je neslyším, více znát to bude v létě venku. Ale udělat se to musí,“ podotýká smířeně místní seniorka.

Uzavírka nadjezdu v centru Třince působí komplikace v dopravě.Uzavírka nadjezdu v centru Třince působí komplikace v dopravě.Zdroj: Deník/Petr Jiříček

Páteční nehody

Právě u výjezdu z kanadského lesa si lidé pochvalují řízení provozu policisty a strážníky, jinak by se vyjetí snad ani nedočkali. Přesto se v těchto místech tvoří nekonečné kolony mnohdy až stojících vozidel. Pozorní posluchači dopravního servisu v rádiích však v pátek zaznamenali hned několik dopravních nehod v blízkém okolí uzavřeného místa a objízdných tras. I to je daň za zhuštěný provoz, řidiči musejí dbát zvýšené opatrnosti.

Zafoukání vysoké pece číslo 6 v Třineckých železárnách a její najetí po rekonstrukci a opravě do plného provozu, 17. října 2021.
Hutníci z železáren pomůžou konkrétním rodinám na Ukrajině

V kontextu celosvětových událostí však v Třinci na dopravu nežehrají a stávající situaci berou smířlivě. „Mnozí před započetím prací nejen psali, ale i říkali, že nás čeká apokalypsa. Dopravní omezení a opatření nikomu nedělají radost, ale život jde dál, v Třinci se rozhodně nezastavil,“ je přesvědčena primátorka Třince Věra Palkovská, která v tom spatřuje dva důvody.

Skutečné problémy jinde„Jednak jsme se dobře připravili, stavbě jsme se věnovali přes dva roky příprav, a pak má také velký dopad i téma Ukrajina, kdy lidé vidí a uvědomují si, že jsou mnohem větší problémy než skuhrání si na dopravní potíže. Řekla bych, že fungujeme a uzavření nadjezdu plošně neochromilo dopravu ve městě,“ dodává primátorka.

Ceny benzinu na nafty v Česku opět znatelně vyskočily. I Proto se stále vyplatí tankovat v Polsku, kde jsou pohonné hmoty minimálně o 6 až 8 korun levněji. Pumpa Shell ve Slezské Ostravě.
Ceny benzínu a nafty u nás a v Polsku: rozdíl až 8 korun!

Podle ní se po prvních dnech uzavírky uskutečnila velká pracovní porada, která po několika minutách skončila, protože nebylo potřeba provádět žádnou velkou změnu v nastavených opatřeních.

Situace se „nad očekávání dobře“ vyvíjí podle vedení železáren i v samotném podniku. „Podle našich zjištění se lidé do práce stíhají dopravit včas a výlukové jízdní řády se prozatím osvědčily,“ řekla mluvčí Petra Macková Jurásková, podle níž jsou nyní dostatečná i náhradní parkovací místa, některá údajně nejsou ani plně využita.