Před lety zde měli zázemí budoucí lesníci, pak ale zájem žáků o obor klesal, areál ve středu obce Bílá přestal být využíván pro školní výuku a stala se z něj turistická ubytovna.

Moravskoslezský kraj, kterému areál v těsné blízkosti sjezdovek a běžkařských tratí patří, předá majetek nově vzniklé příspěvkové organizaci. Dosud areál spadal pod Střední odbornou školu ve Frýdku-Místku.

O zřízení Vzdělávacího a sportovního centra Bílá rozhodli minulý týden krajští zastupitelé.

„Jsem přesvědčen, že jsme schopni zajistit, aby byl objekt celoročně využíván a aby výnosy pokryly veškeré náklady. Pochopitelně asi nepokryjí investici, která tam je nutná,“ nezastírá náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny.

Ilustrační foto.
Novou sportovní halu postaví investor s pomocí dotací

Budovy jsou ve špatném technickém stavu a vyžadují rozsáhlé investice. Podle předběžné studie z roku 2016 jsou odhadovány náklady ve výši zhruba 50 až 60 milionů korun, s ohledem na vývoj cen na trhu stavebních prací se však můžou vyšplhat až na sto milionů korun.

Nevyhovující je především způsob vytápění na tuhá paliva, obvodové stěny jsou nezatepleny a většinu oken je nutné vyměnit. Stávající kotelnu nebude možné provozovat od září 2022, protože nebude vyhovovat emisním normám. Nutné úpravy se týkají i elektroinstalace, zdravotechniky a obnovu vybavení pokojů, kuchyně a ostatních vnitřních prostor.

Hlavním zdrojem pro nákladnou rekonstrukci má být krajský rozpočet, kraj se ale nevzdává možnosti získat peníze i z operačních programů například na výměnu kotelny, zateplení objektu nebo výměnu oken.

Ilustrační foto
Nemocnice podává pomocnou ruku kojícím maminkám

„Pokud vznikne Národní sportovní agentura, zaznívá, že by v rámci krajů měla vzniknout centra sportu a že agentura by mohla podpořit finančně modernizaci nebo vznik takových objektů,“ doplnil náměstek Folwarczny.

Areál je tvořen komplexem osmi objektů, školní výuka zde skončila před pěti lety. Krajští radní ve stejném roce rozhodli o záměru prodeje, k dražbě ale nedošlo a pokračovaly diskuze o dalším využití areálu s ohledem na jeho potenciál. Od té doby místo slouží pro ubytování v rámci lyžařských výcviků, adaptační kurzy, školy v přírodě, soustředění sportovních klubů a pronájem prostor. Při porovnání výnosů a nákladů skončil loni areál v mírném zisku.

Kraj si nechal loni zpracovat podnikatelský záměr využití areálu po jeho rekonstrukci. Novou příspěvkovou organizaci zřídí k 1. říjnu.

Sucho na jižní Moravě. Ilustrační foto.
Suché léto se podepsalo na úrodě: co zdraží a co zlevní?