„V prostorném rekreačním areálu U Kateřiny pohodlně zaparkuje až dvacet karavanů. Stellplatz jim nabízí možnost zásobit se pitnou vodou i odčerpat odpady. Majitelé vozů mají přístup k elektřině, k dispozici je jim wi-fi i toalety, dokonce mohou využívat malou dílnu,“ popsal dostupné služby náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jan Krkoška a dodal, že zároveň si zde návštěvníci budou moci půjčit elektrokola.

Stellplatz na Landeku, 28. června 2019 v Ostravě.
OBRAZEM: Ostrava má svůj stellplatz, v Landek Parku v Petřkovicích.

Každý host navíc může v areálu strávit první noc zdarma.

„Stačí, když s sebou přiveze sazeničku a do skalky v okolí stellplatzu zasadí keřík nebo květinu. Areál bude pěknější a naši hosté si k němu vytvoří hezký vztah. Doufám, že se k nám budou všichni rádi vracet,“ vysvětlil majitel areálu U Kateřiny Vladimír Novobilský.

V Evropě se podobných servisních míst nachází stovky, u nás je jich méně než deset. Kromě Štramberku vznikl stellplatz také v ostravském Landek parku.

Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Ilustrační foto.
Mošnovské letiště skončilo opět ve ztrátě

„Cestovní ruch je pro náš region důležitý, vloni u nás turisté utratili přes osm a půl miliardy korun. Pokud se chceme zařadit mezi nejvyhledávanější lokality, musíme jít s dobou. A cestování v karavanech začíná být velmi trendy,“ doplnil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Areál U Kateřiny se nachází nalevo od silnice ze Štramberka na Rybí, v části zvané Tamovice.

ALEŠ CHROMEČKA