Jurkovičova rozhledna na Karlově kopci v Rožnově je pro příchozí otevřená od pondělí 11. května. Přístupná je denně od 9 do 17 hodin, o prázdninách se pak otevírací doba posune až do 18. hodiny. Kvůli aktuální situaci, kterou stále významně ovlivňuje probíhající koronavirová pandemie, platí na rozhledně zpřísněné hygienické podmínky.

„Dole u průvodců je pro hosty k dispozici dezinfekce na ruce, je nutné dodržovat dvoumetrový odstup a počet návštěvníků na rozhledně je limitovaný na deset lidí v jednu chvíli,“ popisuje Martin Beníček, vedoucí oddělení kultury a cestovního ruchu rožnovské radnice.

Ilustrační foto
Polemika o půjčení originální sochy Radegasta sílí, přidal se nošovický pivovar

Rovněž od pondělí 11. května jsou pro návštěvníky otevřené také venkovní areály Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm – Dřevěné městečko, Mlýnská dolina i Valašská dědina.

V provozu je opět také Turistické informační centrum na Masarykově náměstí, kde si lze mimo jiné vypůjčit i kolo, koloběžku či elektrokolo.

Znovu do parku i na hvězdárnu

Od pondělí 11. května mohou návštěvníci opět také do zámeckého parku v Lešné u Valašského Meziříčí či na vsetínskou hvězdárnu, jež spadají pod Muzeum regionu Valašsko.

Zámky Vsetín a Lešná přijdou na řadu po skončení stavu nouze.

„Druhý nejcennější park na celé severní Moravě momentálně připomíná úžasnou zahradu plnou barev a vůní. Hlavním lákadlem jsou kvetoucí vzácné azalky a rododendrony, k vidění je toho ale mnohem víc. Přijďte si užít příjemnou procházku a relax,“ láká do zámeckého parku v Lešné Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko.

Lidé nakupují v obchodním domě Avion Shopping Park Ostrava, 11. května 2020 v Ostravě.
PODÍVEJTE SE: IKEA v Ostravě v pondělí otevřela a spolkla frontu za pár sekund!

Park je přístupný denně od 8 do 18 hodin.

Na vsetínské hvězdárně si mohou příchozí prohlédnout třeba kopuli s dalekohledy a další zázemí hvězdárny, včetně meteorologické stanice.

„Za příznivých podmínek je součástí exkurze i pozorování Slunce. Každý pátek probíhají Večerní astronomická pozorování. Květnové obloze vévodí tři nápadné hvězdy Jarního trojúhelníku – Regulus ze souhvězdí Lva, Spica z Panny a Arcturus z Pastýře,“ upozorňuje Koňařík.

Prohlídky zámků prozatím vládní opatření neumožňují.

„Podle předpokladů by ale měl ‚den D‘ pro zámky Vsetín a Lešná u Valašského Meziříčí nastat pětadvacátého května. Situace se ale v dnešní době rychle mění. Doporučujeme proto sledovat naše webové stránky,“ vyzývá Jiří Koňařík.