Povodňová pohotovost platí od středečních 22 hodin do odvolání pro Karvinsko a Frýdecko-Místecko. Vydatné deště mají na Karvinsku rozvodnit zejména povodí Olše.

„Vydatné srážky na hřebenech Beskyd dosahují za šest hodin kolem 50 milimetrů. Stanice Lysá hora zaznamenala 56 milimetrů. V následujících hodinách očekáváme pokračování vydatných srážek v této oblasti,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém facebookovém profilu ve středu ve 13 hodin.

Na srážky už dosažením prvního stupně povodňové aktivity reagovaly i některé menší toky – Lučina nebo Ropičanka. Výrazně narůstá například i hladina řeky Ostravice ve Frýdku-Místku, od rána do 13.40 hodin stoupla o bezmála půl metru.

Z důvodu prudkých přívalových srážek byl zaplaven podjezd v Okružní ulici ve Frýdlantu nad Ostravicí pod silnicí I/56.

„Žádáme občany, aby nevjížděli/nevcházeli do podjezdu a dodržovali zákaz vstupu do označené oblasti,“ upozornila frýdlantská radnice.

Z důvodu prudkých přívalových srážek byl zaplaven podjezd v Okružní ulici ve Frýdlantu nad Ostravicí pod silnicí I/56.Zdroj: Facebook

Silně pršet má v Beskydech i v následujících hodinách. Od středy do pátku očekávají meteorologové na návětří hor na severu a severovýchodě trvalejší a vydatnější srážky.

Hasiči museli také několikrát vyjet k popadeným stromům, a to v okresech Ostrava-město, Karviná a Bruntál. Žádný dosud na Novojičínsku.

"Například dvě nebezpečné vrby museli již v úterý 17.7. po poledni odstranit dvě jednotky profesionálních hasičů (stanice HZS MSK Poruba a Přívoz) v Horní Lhotě (okres Ostrava-město) i s pomocí automobilové plošiny, ve středu po poledni jednu zlomenou vrbu jejich kolegové ze stanice HZS MSK Ostrava-Jih na parkovišti v Ostravě-Hrabůvce, také pomocí automobilové plošiny," řekl tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Výstrahu v podobě extrémního stupně nebezpečí kvůli vydatným dešťům vydal Český hydrometeorologický ústav pro oblast Moravskoslezského kraje.Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Houby. Ilustrační foto.
Prší, ale lesy jsou prázdné. Hřiby mají přestávku

Nejvyšší srážkové úhrny v období od středy do pátečního rána jsou předpokládány na severozápadním návětří Jeseníků a Beskyd.

„V těchto oblastech očekáváme srážkové úhrny kolem 80 mm za 48 hodin, na hřebenech Beskyd kolem 120 mm/48hod. V předhůří a blízkém okolí hor, se srážkové úhrny za 48 hodin budou pohybovat kolem 40 mm,“ doplnili pracovníci ČHMÚ ve středu po 12. hodině.

Srážky budou v Jeseníkách slábnout a ustávat v noci na pátek, v Beskydech očekávají meteorologové ustávání srážek v pátek dopoledne. Hladiny vodních toků budou během středy a noci na čtvrtek i nadále stoupat.

Očekává se překročení prvního i druhého stupně povodňové aktivity, nejvýraznější vzestupy mají nastat v povodí Olše.

Místní vodní toky monitorují kvůli dešťům také pracovníci českotěšínského městského úřadu a městské policie. „Prozatím nikde nebyla zjištěna hrozba záplav,“ řekla ve středu odpoledne mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková.

Vlak RegioJet. Ilustrační foto.
S ODISkou můžete jet i RegioJetem
Tradiční Beskyd Rallye i letos zavítá do regionu. Jednadvacátý ročník akce určené pro veteránská vozidla začne ve čtvrtek 26. července od 18 hodin prologem ve Frýdlantu nad Ostravicí, kam se účastníci přesunou z Malenovic.
Do regionu zavítá Beskyd Rallye