„Provozovatelem bude soukromá firma, která dodá řešení na klíč. Vše je kompletně v její režii, nebude to z kapacit našeho zdravotnictví. Tuto firmu jsme nevybírali žádnou soutěží, ona sama nám nabídla, že zde může toto odběrové místo otevřít a my jsme toho využili,“ uvedl Ivo Vondrák. Název externí firmy hejtman nechtěl sdělit. Odběrové místo by mělo zahájit činnost v úterý 17. listopadu.

Svatomartinské menu. Ilustrační foto.
Ukažte Deníku své husy! Podpořte místní restauraci, nebo pošlete svou domácí

„Předpokládá se provoz ve všední dny od 7.30 do 19 hodin, o víkendech od 9 do 13 hodin. Pracujeme i na tom, abychom tyto testovací kapacity zapojili do objednávkového systému Moravskoslezského kraje,“ pokračoval hejtman. Testovat se zde bude především metodou PCR, možnost budou mít i samoplátci.

V současné době je v celém kraji prováděno více než čtyři tisíce odběrů denně na osmnácti místech. Jediný problém je podle hejtmana v okrese Nový Jičín, kde má také dojít k navýšení kapacity.

Lůžek je zatím dostatek

„Dobrou zprávou je, že naší krajské hygienické stanici se do 20 hodin daří vytrasovat všechny kontakty nakažených. Vypadá to tak, že zatím největší vrchol proběhl v polovině minulého týdne, protože od té doby se počty nakažených snižují. Klesla také úmrtnost, za minulý týden to bylo 59,“ upřesnil hejtman s tím, že lůžek je zatím dostatek a stabilizovalo se číslo nemocného zdravotnického personálu. Nicméně konstatoval, že roste počet nakažených v domovech pro seniory.

Záběry z natáčení krimiseriálu Stíny v mlze, který natáčí režisér Radim Špaček na Ostravsku a v Beskydech.
Špalková i Hanuš v nové krimi sérii z Ostravska. Uvidíte dětský gang i motorkáře

„Už minulý týden se mělo začít testovat na tzn. antigenní testy, až teprve dnes (pozn. red. v pondělí) se bohužel budou testy rozvážet. Ale stává se, že lékaři, kteří jsou smluvními partnery sociálních zařízení, tyto smlouvy vypovídají, protože to nechtějí dělat. Je třeba upozornit na to, že bez lékařů bude celý proces testování komplikovaný,“ dodal Ivo Vondrák.