Destilát, který si v této pálenici koncem roku 2012 Jonáš Harman koupil, obsahoval totiž látky, které nejsou přirozenou součástí lihovin.

„Destilát, který mi prodali, není vhodný k lidské spotřebě. Analýzu, která tuto skutečnost dokládá, jsem si nechal zpracovat Zdravotním ústavem v Ostravě. Jsem přesvědčen, že stejně či obdobně poškozených lidí je velké množství, a myslím si také, že tito lidé nemají mnoho možností, kam se obrátit o radu či pomoc," napsal Jonáš Harman.

Jak dále vysvětlil, rozhodl se proto založit web, který by měl sloužit jako jednotné informační a shromažďovací místo pro všechny, kterých se kauza pálenice v Radvanicích jakkoli dotýká.

„Jedná se o web, který jsem zřídil jako reakci na situaci kolem pěstitelské pálenice v Ostravě-Radvanicích. Cílem tohoto webu je poskytnout všem poškozeným zákazníkům PP FAKR, spol. s r. o., veřejné místo pro vzájemné sjednocení, informování a také pro diskusi vedoucí k jednotnému postupu při řešení dané situace. Adresa webu je http://www.paleniceradvanice.cz," upřesnil Jonáš Harman.

Podle něj by se zákazníci mohli brzy na webu dovědět užitečné informace.

„V současnosti to vypadá tak, že jednou z mála možností, jak se něčeho domoci, je podání reklamace. Budeme se snažit, aby lidé na webu brzy našli například i formulář, který by se případně dal pro reklamaci použít," dodal Jonáš Harman.

K TÉMATU

Ministerstvo zemědělství ČR zrušilo 3. dubna letošního roku ostravské společnosti PP FAKR, spol. s r. o., povolení provozovat pěstitelské pálení. Už koncem března hygienici upozornili, že v odebraných vzorcích ve zmíněné pálenici Celní úřad pro Moravskoslezský kraj zjistil nadlimitní množství látek, které se používají k denaturaci lihu a nejsou přirozenou součástí lihovin. Konkrétně v jablkovém destilátu byl zjištěn 2-propanol, 2-metyl-2-propanol a nadlimitní množství metanolu. V hruškovém destilátu pak 2-propanol a 2-metyl-2-propanol.