Závody dračích lodí jsou údajně nejkolektivnější sport na světě. Dvaadvacetičlenná posádka musí fungovat jako jeden dobře seřízený stroj, pokud chce porazit ostatní. Každý na palubě je stejně důležitý. Dvacet veslařů pádluje podle toho, jak jim bubeník udává tempo. Ten musí vycítit, kdy posádka musí zabrat a kdy je podle fyzikálních zákonů výhodnější jen udržovat nabranou rychlost a pracovat se setrvačností.

František Kuba
Prezidentská milost aneb Když Kájínek a Balák, proč ne Dvořák? A co Babiš?

Kormidelník ručí za přímý směr plavby. Dračí hlava na přídi a dračí ocas na zádi prozrazují, že tento sport vznikl ve starověké Číně. Aby veslařské zápolení bylo atraktivní také pro diváky, nikdy nezaškodí vymyslet pro posádku veselé kostýmy. Občas to na březích Slezské Harty vypadalo jako na maškarním bálu. Nebo jako na dostizích. Každý si rád tipne, která posádky je v tomto závodu favoritem a kdo aucajdrem. Když už posádka nemůže pomýšlet na vítězství, určitě aspoň pobaví diváky kostýmem nebo absurdním názvem.

Aktivních veslařů i fanoušků této sportovní podívané stále přibývá, takže už se objevují názory, že by se tento sport mohl objevit v programu Olympijských her.