"Procenta s bílými Vánocemi se pro hory trochu zvýšily, pro nížiny snížily, předpověď se tak výrazněji nemění. Během pondělí by se na horách měly objevovat sněhové přeháňky nebo občasné sněžení, podobně i na Štědrý den. Model z Readingu předpovídá na Štědrý den pro Lysou horu až 20 centimetrů sněhu,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav na svém facebookovém profilu.

Zbytky sněhu na sjezdovce v areálu Bublava
Výjimečné teplo. Počasí přepisovalo rekordy, nejvíce naměřili na Novojičínsku

Na Štědrý den se na Lysé hoře neobjevil sníh v letech 2014 a 2015. Naopak rekordní výška sněhu za posledních třicet let byla naměřena v roce 2005 (188 centimetrů), 2001 (141 centimetrů) a 1992 (93 centimetrů).

V nížinách by se na Štědrý den teploty měly pohybovat kolem 4 stupňů Celsia a přeháňky budou dešťové. Během vánočních svátků se bude pomalu ochlazovat, sněhové vločky by měly den ode dne propadávat níž.

Otevření Prodloužené Rudné v Ostravě, 19. prosince 2019.
Otevření Prodloužené Rudné: Jako první na ni vyjela autíčka dětí

„Na horách bude ke konci roku panovat celodenní mráz se sněhovými přeháňkami a pokud vyjdou předpoklady modelu ECMWF, tak se ke konci roku dostanou sněhové srážky i do nížin,“ dodal Český hydrometeorologický ústav.

Nezvyklé teplo panovalo v regionu hlavně ve středu. Na Lysé hoře šplhala rtuť teploměru až k deseti stupňům Celsia, patnáct stupňů a více naměřili meteorologové například v Ropici či Lučině.