"Stane se tak kvůli cca dvoumetrové vertikální prasklině v samotném kmeni stromu. Porušení způsobené s nejvyšší pravděpodobností povětrnostními vlivy objevili techničtí pracovníci v průběhu standardní každodenní prohlídky," uvedla ve středu ráno Pavlína Merendová, mluvčí Ostravských Vánoc 2021 s tím, že Ostravané ale o vánoční strom na Masarykově náměstí nepřijdou.

Obchodní centrum Forum Nová Karolina a Avion Shopping Park. 27. listopadu 2021 v Ostravě.
Smutný advent v Ostravě. Centrum prázdné, navštívili jsme i Karolinu a Avion

"Již teď realizátor zajišťuje jeho náhradu, která bude na stejné místo instalována v nejbližších dnech. Techničtí pracovníci ihned bezprostřední okolí stromu oplotili tak, aby zajistili bezpečnost všech návštěvníků," dodala Merendová.

Jednou z variant dočasného zabezpečení bylo stažení praskajícího kmene stromu k tomu určenou speciální obručí, realizátor Ostravských Vánoc však nechtěl riskovat další rozšiřovaní praskliny a jeho možné zřícení.

Vánoční trhy na Masarykově náměstí, 26. listopadu 2021 v Ostravě.
Poslední svařák a šlus. Vánoční trhy v Ostravě skončily

„V úterý 7. prosince jsme od technických pracovníků obdrželi informaci o poškození stromu. Na místo Ostravské městské lesy a zeleň povolaly specializovanou pracovnici v oblasti dendrologie, a ta po bližším prozkoumání doporučila strom deinstalovat,“ vysvětluje za realizátora jednatel výstaviště Černá louka Jan Šumbera. 

„Již teď máme ve spolupráci s Ostravskými městskými lesy a zelení vytipovaných několik stromů jako náhradu za tento jedenáctimetrový smrk ztepilý. V návaznosti na to, jak rychle půjde deinstalace původního stromu a zajištění převozu stromu nového, se tak Ostravané brzy dočkají jeho náhrady,“ doplňuje Šumbera.

Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň
Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Na deinstalaci osvětlení začali technici pracovat již dnes v brzkých ranních hodinách. Během dopoledne by tyto činnosti měly být ukončeny a následně dojde k odvozu poškozeného stromu.

Rozsvícení vánočního stromu na Masarykově náměstí, 26. listopadu 2021 v Ostravě
A přece se rozsvítil. Vánoční smrk z Beskyd září na náměstí v Ostravě, podívejte

„Vše samozřejmě závisí na tom, jak rychle budou práce na odzdobení s ohledem na počasí i bezpečnost pracovníků postupovat. Během dnešního dne by však měl být smrk z Masarykova náměstí odvezen a poklop, který kryje místo k usazení stromu, znovu zajištěn tak, aby návštěvníkům náměstí nehrozilo žádné riziko,“ uzavírá Šumbera.