„Celkově jde ale říci, že včelstva, která dobře přezimovala, měla i slušnou snůšku. Dobré je, že na druhou snůšku včelky nasbíraly hodně nektaru z lip. Ty díky pěknému a slunečnému počasí vykvetly dříve,“ vysvětlil Jiří Toman z Včelařského družstva Apis v Ostravě, který svá včelstva chová v Proskovicích.

Jak vysvětlil, med nasbíraný z lip je charakteristický nejen svou typickou vůní, ale má i velmi zvláštní a výraznou chuť. Jan Rajsigl včelaří ve Slezské Ostravě, med z druhé snůšky stáčel koncem uplynulého týdne.

Dříve se neřešila otázka léčení včel, říká opavská včelařka Michaela Štěpáníková
Jak se žije včelařům v Moravskoslezském kraji?

„Letos jsem se snůškou spokojený, v porovnání s předchozími roky byla určitě lepší. Je ale pravda, že o rekordní snůšce se mluvit nedá, pamatuji i lepší roky,“ dodal Jan Rajsigl.

Chovatelé v současnosti doplňují včelstvům zásoby. Začínají se totiž líhnout dlouhověké včely, o které je třeba dobře pečovat. Tyto včely totiž přežívají i zimu a vychovají jarní generaci včel. Včelstva chovatelé přikrmují jednak cukerným roztokem a nechávají jim i dostatečnou zásobu vlastního medu.

V těchto dnech stáčejí med z druhé snůšky ve farmě Med Chlebiš v Šilheřovicích.

„Vypadá to na průměrnou, možná mírně nadprůměrnou snůšku,“ odpověděl Robert Chlebiš.

Včelař Ivan Korba ze Slezské Ostravy stáčel med z první snůšky už 14. května, v uplynulých dnech stáčel med z druhé snůšky.

„První snůšku jsem měl velmi dobrou a také ta druhé se letos vydařila,“ pochvaloval si včelař, který se v současnosti stará o čtyři včelstva.

Ve Včelařském družstvu Apis v Ostravě prodávají 900gramové balení medu od 179 korun, další včelaři prodávají med v Ostravě a okolí v cenách mezi 170 až 210 korun. Od sedmi do devíti euro (zhruba 180 až 240 korun) prodávali počátkem července 900gramové balení medu i drobní slovenští pěstitelé na Slovensku.

Rekonstrukce prostranství mezi Komerční bankou a Palácem Prosperita poblíž tramvajové zastávky Elektra tzv. piazzetta v Ostravě.
Odpočinkové náměstíčko u Nádražní ulice v Ostravě je hotové
POP-UP neboli vynoření se umělce, kytarový talent Martin Dytko (24) hraje před porubskou Galerií Dukla.
Ostrava-Poruba: celý týden se lidem „zjevují“ umělci