Na necelé dva kilometry dlouhé porubské Hlavní třídě jsou ve stejný čas vidět šmigrustníci pouze tři. 

Ilustrační foto.
OHLÉDNUTÍ: Velikonoční pondělí na Ostravsku. Vojáci v ulicích i sněhová nadílka

Převažují pejskaři, nemluvě o běžcích a především cyklistech. Náměstí? Sv. Čecha v Přívoze, Masarykovo v Moravské Ostravě i Jih v Hrabůvce jako po vymření.

Přívozská máma se čtyřmi dětmi vyráží za (bezesporu početným) příbuzenstvem vybavená dřevěnou kuchyňskou obracečkou. Má ji nejmladší klučina, zatímco pytlík s výslužkou nedává z ruky sestra. Další dva bráškové zamračeně koukají zpod roušek.

Bavit se moc nechtějí.

„Hody, hody, doprovody…“ vyzpěvují Odra a Filip v Michálkovicích s vařečkami a rozprašovači – pánské – toaletní vody. 

Velikonoční neděle ve farnosti Hať a Darkovice.
Hať, Darkovice: Největší svátky bez kostela? Pro věřící horší, jak za války!

Úřadují kvůli omezení pohybu obyvatel pouze ve dvou sousedních domech, ale i tak je koho vyplácet. „Maminky, babičky, partnerky, žije nás tu pět rodin,“ líčí.

Na okraji Rychvaldu připomíná Velikonoce snad jen karabáč, jenž nechávají rybáři při ruce zdejšímu dřevěnému vodníkovi.

Rušno je sice v centru v Komenského sadech, ale místo koledování se tady venčí psi, hrají si děti, sportuje se. Strážníci ošklivě hledí na běžce bez roušky.

A snad největší koncentrace šmigrustníků je v městské hromadné dopravě. „Jeli se mnou prakticky samí chlapi, asi dvacet,“ popisuje Jirka z Poruby vysedající z tramvaje v Hrabůvce. 

Prodej tradičních velikonočních doplňků Radoslav Šimon ani v časech koronavirové pandemie a omezujících opatření nevzdává.
Prodej karabáčů v Ostravě? Pomlázkový byznys je v háji, shodují se prodejci

I on s karabáčem a sáčkem s velikonočními motivy. Další koledníci postupně míří až na Dubinu.

Na předměstích Stará i Nová Bělá a Polanka buď mají dopoledne už „odšmigrustováno“ nebo plní nařízení české vlády a jsou doma (okolo domů či na zahrádkách je práce dosti i o svátcích a v čase pandemie).

Přibližně hodinu před polednem poté z ulic zahání lidi aprílový déšť. 

K TÉMATU

ŠMIGRUST JEN SYMBOLICKY

Rodina Mžíčková tráví Velikonoční pondělí doma v Orlové, 13. dubna 2020. S rodinou se spojí přes počítač.Zdroj: Deník / Lukáš KaboňRODINNÉ nedělní spojení přes sociální sítě a pondělní symbolický šmigrust jalovcovou větévkou. Takové svátky mají za sebou Petr a Martinou a dvacetiměsíčním synem Rubenem Rodina z Orlové se totiž snaží co nejvíce držet protinákazových opatření. „Pochopily to i babičky,“ říkají dospělí. Ti samozřejmě ruší i jindy běžné návštěvy rodiny a známých na Karvinsku a Ostravsku. 

Panda červená v ostravské zoo.
Ostravská zoo i za zavřenými dveřmi stále žije. Můžete přispět na její provoz