Obchvat v úseku mezi Třanovicemi a Nebory, který má obcím na Třinecku ulevit, nebude hotový dříve než v roce 2022. Zatím se ještě ani nezačalo stavět. Běží sice výběrové řízení, jenže byly podány námitky proti rozhodnutí o vyloučení uchazeče s nejvýhodnější nabídkou. Soudy se navíc dlouhodobě zabývají vyvlastněním pozemku, který je v trase obchvatu v Třanovicích.

„Jsme připraveni zahájit stavbu dříve, než se nám podaří získat pozemek, který nám chybí k dokončení majetkoprávní přípravy,“ uvedl v srpnu při návštěvě regionu generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Stavba má začít nejpozději na jaře příštího roku.

Ilustrační foto.
Nezaměstnanost v okrese se drží pod třemi procenty

Trpělivost už ale dochází například lidem v Ropici. Část z nich plánuje blokaci silnice, a to přecházením po přechodu pro chodce. Podobnou akci v minulosti uspořádali obyvatelé například v Dobré, Hrádku nebo také ve Frýdku-Místku, aby upozornili na potíže s dopravou a průtahy při přípravě silničních staveb.

Dokončení obchvatu Třince vyhlížejí i v obcích na Frýdlantsku nedaleko slovenských hranic. Věří, že nová silnice odvede alespoň část tranzitní dopravy, která dosud často míří na Slovensko přes kopcovitou silnici I/56. Například ve Starých Hamrech každoročně s obavou vyhlížejí zimní sezonu – i přes zákaz se někteří řidiči kamionů nadále pouští do „dobrodružné“ cesty v okolí přehrady Šance. K tomu, aby uvízlé kamiony v zimě neblokovaly silnici, měly pomoci nové proměnné dopravní značky v podobě světelných LED-tabulí. Část šoférů ale ani nové značení minulou zimu nerespektovala.

Ilustrační foto
Nový skatepark ve Frýdku-Místku bude unikátní

Hustá doprava trápí na Frýdecko-Místecku ale také obce, kterými procházejí silnice nižší třídy. Přesunout auta na nedalekou dálnici a ulevit tak vytížené dopravě skrze obce by chtěli ve Sviadnově, Žabni a Paskově, se snahou o zařazení do seznamu úseků dálnic, které můžou využívat řidiči i bez dálniční známky, ale neuspěli.

Ministerstvo dopravy loni v regionu vyňalo ze seznamu zpoplatněných dálnic jen úsek dálnice D48 mezi Frýdkem-Místkem a Dobrou. Díky tomu se od letoška na „staré“ cestě přes Dobrou zmírnil provoz.