Informace o sexuálním skandálu českého kněze se objevila o víkendu na polských serverech, brzy se jí začali zabývat také biskupové z Diecéze ostravsko-opavské.

Zvrhlá scéna se měla odehrát v hotelu v polských Katovicích. Místo muže, s nímž se měl Puvák zkontaktovat (podle polských informací mělo jít o mladého muže na vozíku) však na místo dorazila volavka a poté i policie. Tu měl podle dostupných informací upozornit polský podnikatel a politický aktivista Zbigniew Stonoga, který polské sítě pedofilů dlouhodobě sleduje. Na svém webu zbigniewstonoga.pl následně zveřejnil videonahrávku z hotelového setkání.

Studenti na Erasmu. Ilustrační foto.
Konnichiwa nebo ahoj? Je možné slyšet obojí

ČÁSTEČNÉ PŘIZNÁNÍ

Na konci nahrávky se Puvák ke svému úmyslu přiznává. „Jmenuji se Marcel Puvák, jsem knězem ostravské diecéze a dnes jsem zhřešil – nebo jsem chtěl zhřešit. Měl jsem úmysl sexem s mužem,“ přiznává farář ve videu, které patrně natočil sám Stonoga. „Velmi toho lituji a na svou kněžskou čest slibuji, že už to nikdy neudělám. Prosím a budu prosit pána Boha za odpuštění. Prosím také kněze-zpovědníka, aby mi dal přiměřené pokání,“ říká Puvák.

Odmítá však, jak uvádějí polské zdroje, že by se mělo jednat o pedofilii, natož s handicapovaným mladíkem. „Vše uvedené, mimo mnou citovaných slov, jsou lži, pro které nikdo nemůže mít žádné důkazy,“ sdělil Puvák televizi Polar. „Byl jsem chycen do pasti. Celý způsob jejich jednání byl pod hrubým nátlakem a zastrašováním,“ dodal Puvák v sms zprávě.

DĚTMAROVICKÝ FARÁŘ Marcel Puvák se ke svému zvrhlému úmyslu přiznává ve videu, které zveřejnil polský aktivista Zbigniew Stonoga. Repro: zbigniewstonoga.pl

Zdroj: Youtube

REZIGNACE

Případem se od pondělního brzkého rána zabývali také biskupové Diecéze ostravsko-opavské. „O této skutečnosti nás informoval samotný kněz. Je si vědom, že jednal v rozporu se svými kněžskými závazky, omlouvá se za pohoršení, které svým jednáním způsobil a sám rezignoval na všechny své funkce,“ sdělil Deníku mluvčí diecéze Pavel Siuda s tím, že biskup rezignaci přijal a až do konečného vyřešení záležitosti postavil Puváka s okamžitou platností mimo službu.

Římskokatolický farář Marcel Puvák z Dětmarovic.Zdroj: Deník / Richard Kutěj

Dostavba čtyřsetmetrového úseku klíčové komunikace v Ostravě, Prodloužené Rudné. Snímek z 25. října 2019, měsíc po po předání staveniště.
Prodloužená Rudná roste před očima. Tento týden začne stavba „lávky Richtárky“

DOHRA

Jakou dohru bude mít případ na polské straně, zatím není známo. „Jednání kněze i okolnosti činu jsou předmětem šetření polské policie a také církve v souladu s církevními předpisy,“ dodal Siuda, který se jménem diecéze za selhání jednotlivce omlouvá. Deník bude vývoj případu sledovat.

Tisková konference po zápase Olomouc - Vítkovice
Hádka trenérů v Olomouci: Moták s vítkovickým Petrem se do sebe pustili