Důvod porušení zákona byl velmi kuriózní. Důchodkyně krátce po poledni dostala neodolatelnou chuť na cigaretu. Nejblíže se nacházela restaurace, která však měla kvůli protikoronavirovým opatřením zavřeno. Žena si ale věděla „rady". Popadla sekeru a vydala se k hospodě.

Policisté při domovních prohlídkách zajistili luxusní hodinky, šperky a další věci, včetně peněz.
Podvodníci s EET z Ostravy zřejmě uniknou vězení. Uzavřeli dohodu

Na místě ji zadržela hlídka městské policie. Případem se začala zabývat Policie ČR. „Od městské policie jsme převzali ženu, s níž byly provedeny procesní úkony,“ uvedla Eva Michalíková z moravskoslezské policie. Případ byl kvalifikován jako krádež.

Znalci

Podle zjištění Deníku ale seniorka před soud nepůjde, a to kvůli svému zdravotnímu stavu. Ten zkoumali přizvaní znalci. Kriminalistům nyní předali posudek, na jehož základě padlo rozhodnutí o zastavení trestního řízení. „Bylo zastaveno trestní řízení z důvodů lékařského znaleckého posudku,“ potvrdila Deníku Michalíková.

Utkání 9. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Slovan Liberec, 27. ledna 2021 v Ostravě. (střed) rozhodčí Pavel Julínek uděluje žlutou kartu Jhon Edison Mosquera Rebolledo z Liberce. Ten strká do hráče Ondřej Šašinka z Ostravy.
OBRAT V KAUZE: Fanoušek Baníku Ostrava za rasistické nadávky před soud nepůjde

Případ, jenž se odehrál vloni na podzim, se s ohledem na věk hlavního aktéra zapíše do historie novodobé kriminalistiky. Jde o jednoho z nejstarších lidí, kteří se dostali do křížku se zákonem. O nezvyklém vloupání se mluví nejen mezi policisty, s úsměvem na něj vzpomínají i strážníci.

Seniorka vzala sekeru a vloupala se do této restaurace.Seniorka vzala sekeru a vloupala se do této restaurace.Zdroj: MP Ostrava

„Po třinácté hodině odpoledne zaslechla hlídka zvukový alarm vycházející z jedné z místních restaurací v Ostravě-Zábřehu. Vzhledem k situaci se strážníci rozhodli prověřit, zda nedošlo k násilnému vniknutí do tohoto objektu,“ uvedl mluvčí ostravské městské policie Jindřich Machů a dodal.

Stařenka se za pomocí sekery vloupala do této restaurace.
Stařenka v Ostravě vzala sekeru a kvůli cigaretám se vloupala do hospody

„Hned u vstupní branky strážníci zaznamenali poškozené ocelové lanko zajišťující tuto branku. Hlídka dále zaregistrovala rozbitou výplň skleněných vstupních dveří, poškozené kování těchto dveří a vypáčené okno. Na parapetu vypáčeného okna nalezli strážníci položenou sekyru. V samotné restauraci pak strážníci zaznamenali pohyb.“ K překvapení ochránců zákona po opakovaných výzvách vyšla ven bezmála devadesátiletá žena…

K TÉMATU
Moravskoslezští policisté řešili hned několik kuriózních případů, ke kterým došlo za stavu nouze. Jeden z nich se stal ve Frenštátě pod Radhoštěm. Třiadvacetiletý mladík z Novojičínska v drogerii nakupoval hygienické potřeby. Pak si u stojanu se zlevněným zbožím všiml vibrátoru za 499 korun. Schoval jej pod bundu a zamířil k pokladně, kde zaplatil jen drobný nákup. Později ho za přispění kamerového záznamu dopadla policie. „Když jsem spatřil vibrátor, napadlo mě, že bych ho dal kamarádce, kterou nechci jmenovat,“ uvedl muž, jenž má za sebou třiadvacet odsouzení. Vesměs šlo o majetkové delikty. Soud jej za krádež vibrátoru poslal na dva roky za mříže. Verdikt je pravomocný.