Každý rok začíná bruntálským vodním záchranářům sezona na přehradě Slezská Harta stejně – spuštěním mola na vodu. Letos ale měli práce dvojnásobně, na vodu dávali hned dvě mola. Jedno vlastní a druhé přístavní molo pro elektroloď Harta v Mezině, které patří Mikroregiomu Slezská Harta.

Až do loňského podzimu stálo přístavní molo pro elektroloď na soutoku Černého potoka a Moravice, v silném větru a vysokých vlnách ale uplavalo. Bruntálští vodní záchranáři pomohli s jeho záchranou a dovlekli ho zpět.

Na Expediční stezce Ludvíkovské skalní město nabízí dobrodružné zážitky nejen zdatným sportovcům a mládeži, ale také prošedivělým turistům v předdůchodovém věku s nadváhou.
VIDEO: Ludvíkovské skalní město je padesát let rájem horolezců

„Zároveň jsme navrhli pro umístění mola nové lepší místo. Známe dobře zdejší podmínky, proto jsme doporučili posunout molo o několik desítek metrů, na místo, kde je prudší spád dna a kde máme molo i my,“ řekl Miloslav Střelec, předseda Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Bruntál-Slezská Harta. Není zde tak velké riziko najetí na mělčinu a také molo není nutné tak často posouvat při změně výšky hladiny vody.

Se svým molem neměli bruntálští záchranáři tolik práce, více času museli věnovat mnohem většímu molu pro elektroloď. Na pomoc měli i traktor, hlavně na převážení jednotlivých částí mola na břehu. Nejprve bylo třeba na původním místě vytáhnout ze dna kovové piloty. Pak se ze břehu na vodu spouštěly jednotlivé části mola, ty se pak smontovaly k sobě na hladině.

Snímek Útulny architekta Jana Tyrpekla.
VIDEO: Jak využít levný bunkr? Podívejte se na experimentální Útulnu z řopíku

„Zajistili jsme také opravu poškozených částí. Kovové tyče, které kotví molo na místě, bylo třeba vyrovnat a svařit,“ dodal šéf bruntálských vodních záchranářů Miloslav Střelec. Nakonec přišlo ukotvení mola na novém místě, jeho srovnání se břehem a připevnění můstku, po kterém budou na molo ze břehu přicházet zájemci o plavbu.

Obec Mezina na břehu vybudovala pro turisty odpočívadlo s posezením a umístilo zde informační tabuli. „A my jako vodní záchranáři budeme na vodě i na břehu v případě potřeby poskytovat nezbytnou pomoc,“ připomněl Miloslav Střelec.