"Během posledního týdne vypadly na území ve správě Povodí Odry na území Moravskoslezského a části Olomouckého kraje dešťové srážky v úhrnech od 30 do 90 mm. Srážky měly jak bouřkový charakter s vysokou intenzitou deště (Bohumínsko, Opavsko, Bruntálsko a další lokality), tak později regionální rozložení. Došlo k plnému nasycení půdního horizontu," řekla v pondělí mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Opavané už uklízí po čtvrteční povodňové nadílce.
Čtvrteční liják natropil problémy, takže Opavané celý pátek vzorně uklízí

"V lokalitách, kde srážky překročí úhrny nad 30 mm dojde již k povrchovému odtoku s možností, zejména u drobných vodních toků s malými povodími vzniku velkých vod a vyhlášení 2. SPA a ojediněle i 3. SPA s překročením kapacit koryt drobných vodních toků. U větších vodních toku se předpokládá dosažení 1. SPA, výjimečně 2. SPA a vybřežení z nich se nepředpokládá. Pravděpodobnější výskyt popsaných povětrnostních jevů je v jihovýchodní části povodí Odry, tj. ostravsko-karvinská pánev, Moravskoslezské a Slezské Beskydy," pokračuje mluvčí Povodí Odry. 

Podívejte se na mapku ČHMÚ

U významných vodních toků se "vylití" neočekává. "Významné vodní nádrže plní bezpečně svou funkci a výraznější zvyšování odtoku z nich se nepředpokládá," pokračuje mluvčí. 

"Doporučuje se soustředit se preventivně na nekapacitní mostky a propustky a odstraňovat pláví a plovoucí předměty z jejich vtokových čel a zabezpečit si majetky, zejména v suterénech a nízkých polohách vůči korytům drobných vodních toků. Významná je prevence u malých vodních nádrží s uvolněním jejich česlí a vtokových objektů a bezpečnostních přelivů od pláví a nánosů, aby nedocházelo k nekontrolovatelnému plnění těchto vodních děl s následným přeléváním hrází a nebezpečím jejich protržení," dodala mluvčí Povodí Odry.