Uvedl, že hnutí vytvořila bývalá členská základna regionálního klubu SPD Moravskoslezského kraje. "V pátek bylo zaregistrováno politické hnutí JEDNOTNÍ Alternativa pro Patrioty a my jsme dnes přijali nabídku jeho vedení a stali jsme se jeho členy," uvedl poslanec na facebooku. ČTK Volný řekl, že ve vedení nového hnutí jsou jeho zakládající členové Václav Kubín, Zdeněk Nevlud a Martin Bojko.

Lubomír Volný v netradiční předvolební debatě Deníku v říjnu 2017.
Z SPD odchází Volný, Bojko i Nevludová. Poslanecký mandát si zřejmě ponechají

Volný dříve moravskoslezskou organizaci SPD vedl. V únoru ale celostátní vedení hnutí tuto organizaci zrušilo. Zdůvodnilo to systematickým porušováním stanov a krácením demokratických práv členů. Volný pak na facebooku kritizoval nové krajské vedení, jeho kroky označil za zákeřný útok proti vlasteneckým silám.

Lubomír Volný na snímku z poloviny října 2017, kdy se jako lídr kandidátky SPD v kraji krátce před volbami zúčastnil s dalšími 9 představiteli politických uskupení s největším volebním potenciálem (podle agentury Sanep) netradičního výletu Deník-busem.
SPD zrušilo klub v Moravskoslezském kraji, porušoval stanovy


Odchod z SPD poslanci zdůvodnili právě postupem nového vedení organizace hnutí v Moravskoslezském kraji, která podle Volného přijala do SPD usvědčeného rasistu a neonacistu. Vedení SPD v pátek vyzvalo Volného, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Volný řekl, že se mandátu nevzdá, SPD, za kterou kandidoval, podle něj dnes už neexistuje.


Volný uvedl, že nové hnutí dokázala bývalá regionální členská základna SPD vytvořit v období od poslední schůzky po ohlášení rozpuštění regionální organizace pražským vedením SPD.

Protest SPD proti přidělování bytů RPG uprchlíkům.
SPD v Havířově: odchody lidí a kritika krajského vedení


"Na této schůzce zúčastnění drtivou většinou odmítli variantu \'líbání prstenů\' protektorátního vedení dosazeného z Prahy i variantu ukončení politické činnosti. Maximální podporu získala varianta hromadného vystoupení z SPD a založení nového politického hnutí, s cílem kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu, a to buď s případným koaličním partnerem, či samostatně," napsal Volný. Uvedl, že tým dokázal v několika málo dnech zajistit 1087 podpisů, stanovy a všechny ostatní dokumenty potřebné k registraci politického hnutí.


Volný na sebe upozornil v únoru při vyostřené debatě o cizinecké novele. V únoru také uvedl, že hodlá kandidovat proti Okamurovi na šéfa SPD. V médiích se objevily informace, že Volný pronajímá byty ve dvou zchátralých domech v ostravské čtvrti Přívoz a od nájemců inkasuje peníze ze státních příspěvků na bydlení. SPD přitom příjemce dávek označuje za parazity.

Migranti, ilustrační foto.
Islamizace v Havířově? SPD sbírá body i díky nepodloženým fámám
Byznys s chudobou: jede v něm i poslanec za SPD Volný?
Byznys s chudobou: jede v něm i poslanec za SPD Volný?

K TÉMATU

Předloni na podzim Mladá fronta Dnes (MfD) napsala, že z SPD v Moravskoslezském kraji odcházejí členové, protože Volný se podle nich chová jako diktátor, obklopuje se lidmi, kteří hlasují podle něj, a strana tak není demokratická. Volného plánovali prostřednictvím petice zbavit mandátu. Okamura následně uvedl, že na krajské členské konferenci nikdo odvolání Volného nenavrhl.

V únoru Volný uvedl, že hodlá kandidovat proti Okamurovi na šéfa SPD. Volba předsedy hnutí ale bude až za 2,5 roku, jelikož mandát je tříletý. Okamura byl znovuzvolen loni v červenci.

Volný na sebe upozornil v únoru při vyostřené debatě o cizinecké novele. Při jeho projevu se v jednacím sále ozývaly smích, výkřiky a následně bušení do lavic. Poslanec Jan Birke (ČSSD) na něho, jak později uvedl, pokřikoval, aby "toho už nechal". Volný Birkemu zase údajně řekl, aby "šel ven". Věc tento týden probíral mandátový a imunitní výbor Sněmovny, disciplinární řízení s Volným nezahájil.

Volební štáb Pirátů,  Sádrový ježek, Moravská Ostrava
Piráti podali stížnost na volby v Ostravě. Důvodem je kandidát SPD v komisi
Debata v rámci projektu Deník-bus s volebními lídry za Moravskoslezský kraj.
Deník-bus plný vášní. K Zaorálkovi nemám úctu, ČSSD pohrdám, řekl Volný z SPD