Pod pergolou sledují v pátek odpoledne na mobilu úvodní utkání českého národního hokejového výběru na mistrovství světa v ledním hokeji v Lotyšsku proti ruské sborné.

Kdo by čekal, že si vítězství národního týmu budou přát kvůli poslednímu, zejména politickému vývoji kolem výbuchů vrbětických skladů v roce 2014, určitě by se mýlil.

„Politika nemá co dělat se sportem nebo se sklady,“ shodují se oba kamarádi.

Hosté restaurace U Kocoura Olivera sledovali první zápas národního týmu na hokejovém šampionátu, který skončil Rusko-Česko 4:3. Bohumín, 21. května 2021.
Bez šál, ale s vášní. Začátek hokejového MS fanoušci sledovali i na zahrádkách

„Podívejte se tady okolo, lidi jsou na zahradě, soused vozí hlínu, v okolí dělají úpravy domů, kdyby to tak bylo, určitě by seděli doma u televize a dívali se,“ vysvětlil mi Vlastík.

Podle obou kamarádů mají lidé ve Vrběticích jiné starosti a neživí se politickým děním.

Osmsetpadesát metrů od skladů, které před téměř sedmi lety explodovaly, vládne v pátek pohoda a klid. Na řeč přijdou marné snahy o odškodnění za poničený majetek který jim výbuchy způsobily, ale i řeči o sportu, hokeji a víně. Dobrou náladu překazí gól, ten do české branky.

Vladimír Vůjtek na archivním snímku.
Vůjtek po prohře s Ruskem: Školácká chyba. Takovému týmu by se neměla stávat

„Během 3-5 let bude hrát naše hokejová reprezentace o udržení ve skupině,“ zamračil se Tomáš.

Jak přiznal, dříve byl velký fanoušek hokeje a protože to má blízko, jezdil na zápasy do slovenského Trenčína. Dodnes si však pamatuje i slavnou ruskou pětku:  Igor Larionov, Vladimir Krutov, Sergej Makarov, Vjačeslav Fetisov a Alexej Kasatonov.

„A ještě Vladislav Treťjak,“ nezapomněl na legendárního gólmana Tomáš.

Posmutnělá atmosféra však v závěru utkání dostává jiskřivý nádech, naši vyprášili „kasu“ Rusům.

„Bude horko, Rusové budou pálit hokejky,“ smějí se oba kamarádi.

Kdo byl z pohledu českého týmu nejlepším hráčem zápasu?
HLASUJTE: Kdo byl proti Rusku nejlepším hráčem zápasu?

V návalu radosti nevnímají, že zápas nakonec skončil nakonec naší prohrou.

„Nevadí, tak snad postoupíme ze skupiny,“ zajímají je opravdu víc výsledky českého národního týmu na mistrovství světa, než to, že je v jejich úvodním utkání porazil ruský národní hokejový tým.