V průběhu února mohli na internetu označovat místa, kde by se podle jejich názoru měla měřit rychlost. Svůj názor sdělilo několik tisíc lidí.

Akce byla nezvyklá i tím, že policisté s jednodenním předstihem o svých plánech podrobně informovali a zveřejnili detailní seznam všech úseků. Přesto se našli řidiči, kteří povolenou rychlost překročili, a to i velmi výrazně.

Měřilo se i na šestapadesáti místech Moravskoslezského kraje. „Těch lokalit bylo samozřejmě navrhováno více. Při výběru jsme vycházeli i z našich zkušeností,“ uvedla Soňa Štětínská z moravskoslezské policie. Lidé často označovali okolí škol, průtahy obcemi nebo nebezpečné silnice, kde řidiči často nedodržují rychlost. Objevily se však i kuriozity v podobě žádosti o měření rychlosti na Lysé hoře, na Vodní nádrži Baška, uprostřed řeky Odry poblíž Svinovských mostů nebo na Masarykově náměstí v centru Ostravy.

První ročník této akce se uskutečnil minulý rok. Tehdy ale kontroly zkomplikovalo husté sněžení, které zasáhlo velkou část republiky a prakticky celý Moravskoslezský kraj. Proto se měřilo pouze na několika místech. Ani nepříznivé meteorologické podmínky však tehdy neodradily mnohé motoristy, kteří neudrželi nohu na plynu.

Jas-39 Gripen.
Lidi v Ostravě a okolí zaujaly stíhačky doprovázející letoun L-410