IVC v hutnickém městě s trochou nadsázky ještě voní novotou, přesto se nejen městští a státní policisté, kteří v centru sídlí pod jednou střechou společně s hasiči, mohou těšit na moderní školící místnost, která v případě potřeby bude sloužit jako sídlo krizového štábu i městu.

Právě na posledním jednání zastupitelů představitelé nového statutárního města řešili finanční podporu stávající školící místnosti v tomto centru – částka by byla použita na audiovizuální vybavení. „Sice u nás v posledních letech naštěstí nenastala tak vážná událost – a pokud bylo potřeba, vystačily nám prostory na magistrátu, ale chceme být připraveni na případné velmi komplikované situace,“ řekla zastupitelům primátorka Věra Palkovská s tím, že se jedná o částku 200 tisíc korun.

Shrnuto a podtrženo – ze zmíněné částky by školicí místnost dostala nové vybavení. V „normálním“ režimu by sloužila jako školicí místnost, v případě mimořádné události by se stala krizovým centrem – kde by bylo veškeré technické zázemí.

„Školící místnost funguje již v současné době, například v ní probíhají akce, které jsou spojené s podporou bezpečnosti a osvětou v oblasti zóny havarijního plánování – ať to je výchova lektorů a učitelů, příprava nových členů záchranných složek a podobně,“ nastínil představitelům Třince ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Územního odboru Frýdek-Místek Vojtěch Nezval. Zároveň potvrdil, že finanční částku bude použita pouze na audivizuální vybavení. „Místnost chceme vybavit moderními prostředky. Následně i samotné školení či přípravy budou probíhat na dostatečné technické úrovní – interaktivně,“ upřesnil Nezval.

„Částka 200 tisíc korun je celkový rozpočet akce, nebo jsou tam i jiné příspěvky?“ ptal se zastupitel Marian Plucnar. „IVC je dotováno Moravskoslezským krajem. Stavba kromě jiných příspěvků, dotací a spolupráce s vaší městem byla postavena z dotačních titulu. Konkrétně dovybavení je druhou věcí – ano, celá částka ve výši 200 tisíc korun, která bude použita na dovybavení a zvýšení komfortu zmíněné školící místnosti, by byla jen z rozpočtu Třince,“ odpověděl Nezval. Zastupitelé následně finanční podporu ve výši 200 tisíc korun schválili.

Současný starosta Hrčavy Petr Staňo.
Starostové většinou opět kandidují. Zbytek končí hlavně kvůli věku