Je tomu více než půl roku, co tři mladíci z Frýdecko-Místecka a Ostravska zrealizovali na počátku srpna minulého roku ohnivé peklo v Gutech. Podpálením dřevěného kostelíka z 16. století si zavařili na pořádný malér. Nejen, že způsobili škodu dle expertní analýzy ve výši 14 milionů na samotné budově a dalších 6 700 000 korun na mobiliáři kostela, ale hlavně nenávratně zničili dlouholetou památku.

Dva mladíci byli jen pár dní po uskutečnění činu vzati do vazby, třetí z důvodu spolupráce a osvětlení případu zůstal stíhán na svobodě. V tuto chvíli se ale ve vazbě nachází už jen jeden osmnáctiletý mladík. Brzy by se tak v případu měly začít hýbat ledy, což potvrzuje i státní policie.

„Moravskoslezští kriminalisté ohledali místo činu a zajistili stopy. Mají za sebou desítky hodin práce, aby pro trestní řízení shromáždili veškerá potřebná fakta. Kriminalisté provedli ohledání místa činu, zajistili stopy. Policisté vedli výslechy osob, k objasnění některých skutečností přibrali znalce. Posledními znaleckými posudky byla stanoviska expertů k výši škody,“ zmínila se krajská policejní mluvčí Gabriela Holčáková a zároveň dodala i právní informace. „Připomenout lze právní kvalifikaci věci. Muži byli obviněni ze zvlášť závažného zločinu obecného ohrožení. Na pachatele tohoto skutku pamatuje trestní zákoník trestem odnětí svobody od osmi do patnácti let. Zopakovat lze, že k požáru došlo v noci z prvního na druhého srpna 2017 a již třetího srpna 2017 policisté zahájili trestní stíhání tří osmnáctiletých mladíků. Požár způsobil zkázu této památky,“ dodala policejní mluvčí Holčáková.

Vedení města Třinec chvíli po tragédii vyhlásilo veřejnou sbírku na obnovu dřevěného kostelíka. Pro tuto chvíli se prozatím stačila vybrat částka 3 281 800 korun.

Konopí. Ilustrační foto.
Sušenky s marihuanou nabídl kolegům, nyní mu hrozí až pět let vězení