Prašnost se zvýšila vlivem teplotní inverze, kvůli které se při zemi drží nečistoty pocházející z kotlů domácích topenišť, kotelen, prach z průmyslových provozů a ten, který rozviřuje silniční doprava.

Aktuální údaje o znečištění ovzduší

Množství prachu se v ovzduší začalo zvyšovat v pondělních večerních hodinách a na mnoha místech regionu se zvyšovalo až do úterního rána.

V úterý po 7. hodině bylo ovzduší nejvíce znečištěné v Havířově. Tamní stanice naměřila 200 mikrogramů prachu o velikosti zrna do 10 mikrometrů v kubickém metru vzduchu (PM10).

Další stanice:
Frýdek-Místek: 112
Karviná: 132
Ostrava-Fifejdy: 156
Ostrava-Přívoz: 156
Rychvald: 145
Věřňovice: 129

Pro tyto hodinové koncentrace není stanoven limit, po jehož překročení by se musela přijímat nějaká opatření. 

Limit je stanoven jen u průměrných hodnot počítaných za 24 hodin. U PM10 je stanoven na 50 mikrogramů s tím, že splněny musí být ještě několik dalších podmínek, včetně nepříznivé meteorologické předpovědi nepředpokládající zlepšení rozptylových podmínek. 

Tento limit byl v 7 hodin nejvíce překročen u stanic v Ostravě-Radvanicích (103), Frýdku-Místku (95), Karviné (92), Havířově (91), Rychvaldě (90), Věřňovicích (88) a v Českém Těšíně (86).

Předpověď

Meteorologové předpokládají v průběhu dne slabý jižní až jihozápadní vítr o rychlosti 1 až 4 m/s. Rozptylové podmínky budou mírně nepříznivé, během dne místy dobré.

Ostravské laguny. Ilustrační foto.
Za extrémní zápach v Ostravě prý mohou laguny. Těžaři nesouhlasí

V mnoha případech si lidé ovzduší, které dýchají, znečišťují sami. Příkladem nezodpovědného chování je například autoservis v Ostravě-Radvanicích. Právě tam se obyvatelé nejvíce ohrazují, že jejich městská část patří mezi nejzamořenější v republice a vinu svádějí především na nedaleké ocelárny ArcelorMittal. Jak ale dokazuje video, vzduch si zamořují lidé sami, když místo ekologických zdrojů tepla si podkuřují pod nosy zplodiny z kamen. 

Zdroj: Youtube


Jak vysoká může být prašnost?
V době nejtěžších inverzí se hodnoty prašnosti nejčastěji pohybují kolem 400 mikrogramů, zaznamenáno však bylo i 800 mikrogramů a na polské straně i více než 1000 mikrogramů.

Smogová situace v Ostravě, neděle 9. prosince.
Prašnost: Věřňovice hlásí 776 mikrogramů, v Polsku 2137

Varování obyvatelstva
Stupně varování obyvatelstva před znečištěným ovzduším - Upozornění na smogovou situaci a Regulace - se vyhlašují a odvolávají při splnění stanovených podmínek. V případě prachu je to 50 mikrogramů v metru krychlovém. 

Podmínky pro vyhlášení Smogové situace:
Informativní prahová hodnota je považována za překročenou v případě, že alespoň na jedné měřící lokalitě reprezentativní pro úroveň znečištění v oblasti minimálně 100 km2 překročila 24hodinová průměrná koncentrace částic PM10 hodnotu 100 µg.m-3 ve dvou po sobě následujících dnech a zároveň je za posledních 6 hodin alespoň na polovině měřících stanic reprezentativních pro danou oblast rostoucí trend hodinových koncentrací částic PM10. Trend koncentrací částic PM10 se vyhodnocuje z časové řady klouzavých 12hodinových průměrů hodinových koncentrací. 

Podmínky pro vyhlášení regulace:
Regulační prahová hodnota je považována za překročenou v případě, že alespoň na polovině měřících lokalit reprezentativních pro úroveň znečištění v oblasti minimálně 100 km2 překročila 24hodinová průměrná koncentrace částic PM10 hodnotu 150 µg.m-3 ve třech po sobě následujících dnech a zároveň je za posledních 6 hodin alespoň na polovině měřících stanic reprezentativních pro danou oblast rostoucí trend hodinových koncentrací částic PM10. Trend koncentrací částic PM10 se vyhodnocuje z časové řady klouzavých 12hodinových průměrů hodinových koncentrací.

Ukončení smogové situace:
Smogová situace je ukončená, pokud na žádné měřící lokalitě reprezentativní pro úroveň znečištění v oblasti minimálně 100 km2 není překročena žádná prahová hodnota, přičemž tento stav trvá nepřetržitě alespoň 12 hodin a na základě meteorologické předpovědi není očekáváno obnovení meteorologických podmínek podmiňujících smogovou situaci v průběhu 48 hodin následujících po poklesu úrovní znečištění pod prahové hodnoty. Časový interval 12 hodin se zkracuje až na 3 hodiny v případě, že meteorologické podmínky nelze označit jako podmiňující smogovou situaci a podle meteorologické předpovědi je téměř vyloučeno, že v průběhu nejbližších 48 hodin takové podmínky opět nastanou.

Pravidla fungování smogového varovného a regulačního systému

Jak neviditelný prach škodí lidskému zdraví?
Monitorovací stanice v regionu ve svých filtrech zachycují prachové částice o velikosti 10, 2,5 a některé i 1 mikrometru. Oficiální limit je stanoven pouze pro tzv. prašný aerosol s částicemi velikosti 10 mikrometrů.

Prachové částice různých velikostí obsahují v průmyslových oblastech těžké kovy a jedy. Agresivnější jsou přitom menší částice, které pronikají hlouběji do organismu. Zatímco prach PM10 je při vdechování zachycen už na sliznicích v horní části cest dýchacích a do organismu se dostává spíše polykáním, PM2,5 proniká až do plic, kde se usazuje. V obou případech pak škodlivé látky ovlivňují zdraví člověka podporou vzniku nemocí nebo komplikováním už probíhajícího onemocnění.

Ochrana před prachem?
Hygienici a lékaři doporučují v době zvýšeného znečistění ovzduší hlavně lidem starším, dětem a nemocným omezit pobyt venku, včetně aktivního sportování. Větrat vnitřní obytné nebo pracovní prostory by se mělo jen krátce a intenzivně.

Smog může vyvolat především dýchací obtíže. Doporučuje se zvýšit přísun vitamínů, zejména vitamínu C, nekouřit, vyhýbat se zakouřeným prostorám.

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě MUDr. Helena Šebáková
Krajská hygienička: Prach obsahuje jedy